Biden bizottságot hoz létre az amerikai legfelsőbb bíróság megreformálására

2021. április 9. – 19:47

frissítve

Biden bizottságot hoz létre az amerikai legfelsőbb bíróság megreformálására
Joe Biden fél évet adott a vizsgálóbizottságnak arra, hogy az felülvizsgálja az amerikai Legfelsőbb BÍróság helyzetét Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök bizottságot hoz létre az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság megreformálására, és az erről szóló rendeletet még a pénteki nap folyamán aláírja, közölte a Fehér Ház. Az MTI által idézett közlemény értelmében a bizottság foglalkozik majd a különféle reformjavaslatokkal, valamint azok megvalósíthatóságával és szükségességével. Egyebek között ez a testület vizsgálni fogja, hogy hány tagja legyen a legfelsőbb bíróságnak, és hány évre nevezzék ki őket.

A jogprofesszorokból, ügyvédekből és egykori bírákból álló bizottság tagjainak az első ülést követően fél évük lesz arra, hogy összeállítsák jelentésüket.

A legfelsőbb bíróság az Egyesült Államok legfelsőbb szintű jogorvoslati fóruma, amely egyben az alkotmánybírósági funkciót is ellátja. A grémium jelenleg kilenc tagból áll, akiket az elnök nevez ki, de tisztségüket csak a szenátus jóváhagyásával foglalhatják el. A bírák élethosszig viselik tisztségüket, és csak kongresszusi eljárás keretében mozdíthatók el, kizárólag csak akkor, ha bűncselekményt követtek el.

Arra az MTI is emlékeztet, a bírák kiválasztása politikai jelentőségű folyamat. Donald Trump előző elnök hivatali ideje alatt három új bírát neveztek ki, így a kilencből hat bíró konzervatívnak számít. Trump a liberális Ruth Bader Ginsburg tavaly szeptemberi halálát követően mindent megtett, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt kinevezhesse a megüresedett helyre saját emberét, a konzervatív Amy Coney Barrett személyében. A demokraták választási kampányában éppen ezzel is összefüggésben már szerepelt a legfelsőbb bíróság reformja. Szó esett egyebek között a testület kibővítéséről és a bírák hivatali idejének korlátozásáról. Vezető republikánus törvényhozók eközben határozottan elutasítják a tervezett változtatásokat.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!