2,3 milliárd liter szennyvíz öntötte el Florida egy részét, vészhelyzetet hirdettek

2021. április 4. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Több, mint 300 házat kellett evakuálni Tampa Bay területén, a lakókat üzenetben figyelmeztették, hogy azonnal hagyják el otthonukat.

Vészhelyzetet rendelt el Ron DeSantis floridai kormányzó az államban, miután egy, a Tampa-öbölben található ipari víztározóból hatalmas mennyiségű mérgező szennyvíz ömlött ki, írj a a BBC. A környéken több mint 300 otthont kellett evakuálni, és lezárták a Piney Point nevű víztározó közelében lévő autópályát is. A lakosoknak mobiltelefonon küldtek figyelmeztetést, hogy azonnal hagyják el otthonaikat.

A 31 hektáros tóban egy régi foszfátüzem szennyezett vízét tárolták, és már most több milliárd literre tehető a kiömlött szennnyvíz mennyisége.

A BBC szerint a gyár melléktermékei kis mennyiségben természetes eredetű sugárzó anyagokat, rádiumot és uránt tartalmaztak, és a lerakódott halmokból radongáz is felszabadulhat.

A tudósítás felhívja a figyelmet, hatóságok megpróbálták elzárni a szivárgás útját, ám nemjártak sikerrel, most pedig már a terjedést igyekeznek lassítani. A helyi mentést irányító Scott Hopes a sajtónak elmondta, hogy már korábban aggódtak amiatt, hogy a víz elöntheti a nagyrészt mezőgazdasági területeket a környéken:

„Körülbelül 2,3 milliárd liter vízről beszélünk, amely percek alatt öntött ki”

– mondta Hopes a portál szerint. A vizet folyamatosan szivattyúzzák ki a területről, a vészhelyzet kihirdetése nyomán azonban Florida szövetségi segítséget is kaphat a kármentesítéshez.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!