Miniszterek illegális luxusvacsoráiról szóló riport miatt nyomoz a párizsi ügyészség

2021. április 4. – 23:16

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást indított a párizsi ügyészség vasárnap az M6 nevű francia országos tévéadó rejtett kamerás felvételei miatt, amelyek szerint miniszterek részvételével rendeztek illegális luxusvacsorákat Párizs belvárosában, a koronavírus-járvány miatti korlátozások megsértésével – írja az MTI.

Az M6 péntek este sugározott riportjában egy névtelen forrás azt állította, hogy miniszterek is részt vettek azokon a párizsi illegálisan luxusvacsorákon, ahol sem a személyzet, sem a vendégek nem viseltek maszkot. A rejtett kamerával készült felvételek az M6 szerint a főváros egyik elegáns negyedében, egy illegális étteremben készültek, ahol senki nem tartotta be a járvány miatt ajánlott védőtávolságot, és nem viselt maszkot.

A felvételen látható, hogy a hely bejáratánál egy pincér megmutatja az étlapot, az érkező vendégek pedig maszk nélkül ölelik meg egymást vagy fognak kezet. A járványügyi korlátozás részeként Franciaországban október vége óta az éttermek nem fogadhatnak vendégeket, kizárólag elvitelre főzhetnek.

Gérald Darmanin belügyminiszter vasárnap a Twitteren jelezte, hogy arra kérte a párizsi prefektust, ellenőrizze, igaz-e, ami a riportban elhangzott, és ha az állítások igaznak bizonyulnak, indítson eljárást a vacsorák szervezői és résztvevői ellen. „A rendőrség és a csendőrség szervei mindennap fellépnek a külvárosokban, mert óriás barbecue-zások vannak, mert az emberek nem tartják be a lezárás szabályait. Természetes, hogy az elegáns negyedekben is mindenkire vonatkozik a szabály. Nincs kétfajta állampolgár, olyanok, akik bulizhatnak, és olyanok, akiknek nem szabad” – mondta.

Rémy Heitz párizsi főügyész vasárnap este jelezte, hogy a vádhatóság mások veszélyeztetése és tiltott munka gyanúja miatt vizsgálatot indított annak ellenőrzésére, hogy a vacsorákat tényleg az egészségügyi szabályok figyelmen kívül hagyásával rendezték-e meg, illetve az esetleges szervezők és résztvevők személyazonosságának megállapítására.

A riportban megszólaló egyik szervező, akinek az arca nem ismerhető fel, műgyűjtőnek nevezte magát, és elmondta: a héten két-három hasonló illegális étteremben is vacsorázott, ahol miniszterekkel is találkozott. „Ezen jót szórakoztam. De hát demokráciában élünk. Mindenki azt csinál, amit akar” – tette hozzá.

Részlet az M6 riportjából:

A kormány több tagja is kizárta vasárnap este annak lehetőségét, hogy miniszterek illegális luxusvacsorákon vettek részt. „Kíváncsi lennék, hogy ez az étteremtulajdonos megadja-e a miniszterek nevét, ha már ennyire jól értesült” – mondta például Bruno Le Maire gazdasági miniszter. A tárcavezető szerint „kivétel nélkül minden miniszter betartja a szabályokat, egyik sem gondolja azt, hogy bármilyen kivételezés jár neki”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!