A capitoliumi merénylő abban a hitben élt, hogy a CIA és az FBI megpróbálja kontrollálni az elméjét

2021. április 3. – 13:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki halálos áldozattal végződő capitoliumi támadás elkövetőjéről számos információ kiderült az elmúlt órákban. Családtagjai beszámolói és közösségi médiás bejegyzései alapján egy mentálisan beteg, az utóbbi hónapokban a spiritualitás felé forduló férfi képe rajzolódik ki.

Helyi idő szerint péntek délután egy autó belehajtott a Capitolium északi oldalán található ellenőrzőpont barikádjába és két ott álló rendőrbe. A támadó ezután egy késsel a kezében kiszállt az autóból, és a rendőrökre vetette magát. Egyikük, a capitoliumi rendőrségnél 18 éve szolgáló William F. Evans a kórházba szállítás után életét vesztette. Társa továbbra is a kórházban van, kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A merénylőt támadás után azonnal lelőtték. A helyszíni beszámolók szerint eszméleténél volt, mikor kórházba vitték, de végül ő is meghalt. A hatóságok szerint az akció nem minősül terrortámadásnak, a rendelkezésre álló információk alapján magányos elkövetőről van szó, aki egyedül tervelte ki a merényletet.

Mentális problémákkal küzdött, öngyilkossági kísérlete is volt nemrég

A támadás óta több részlet is nyilvánosságra került a támadó, Noah Green hátterével kapcsolatban. A 25 éves virginiai férfi mentális problémákkal küzdött, az utóbbi hónapokban pedig munkanélkülivé vált, és egy szélsőséges szervezet követője lett. Green korábban nem volt ismert a hatóságok előtt.

A bátyja a Washington Postnak nyilatkozott Greenről, aki néhány hete költözött hozzá. Brendan Green elmondása szerint testvére kevesebb mint 24 órával a támadás előtt távozott otthonról. Távozása estéjén a merénylőt erős hányás gyötörte, és mindössze egy rövid sms-ben búcsúzott el a bátyjától.

„Bocsánat, de fogom magam és mostantól hajléktalanként fogok élni. Köszönök mindent, amit értem tettél. Felnéztem rád, amikor gyerek voltam. Sokat inspiráltál engem.”

Bátyja szerint Green az utóbbi években hallucinációktól, erős szívdobogástól, fejfájástól és öngyilkos gondolatoktól szenvedett, amiket drogok vagy mentális problémák okozhattak.

A férfi néhány hónappal ezelőtt Indianapolisból Botswanába költözött. Green azt mondta a bátyjának, hogy mialatt Botswanában volt, az elméje azt üzente neki, hogy legyen öngyilkos. Saját elmondása szerint meg is kísérelte az öngyilkosságot. Egy autó elé vetette magát, és olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy műteni is kellett a baleset után.

A Sky News szerint a férfi Botswana mellett Dél-Afrikában is járt, mielőtt néhány héttel ezelőtt visszatért volna Amerikába. Két héttel ezelőtt sírva hívta fel a bátyját, akit arra kért, hogy fogadja be, mert „nagyon rossz helyzetben és állapotban” van.

A merénylő autója a támadás után – Fotó: Win McNamee / Getty Images via AFP
A merénylő autója a támadás után – Fotó: Win McNamee / Getty Images via AFP

Egy fekete felsőbbrendűséget hirdető szervezet követője lett

A merénylő Facebook- és Instagram-bejegyzéseiből további részletek is kiderültek. Március 17-én (tehát nagyjából akkor, amikor hazatért Afrikából) azt írta a Facebookon, hogy „az elmúlt évek kemények voltak, az elmúlt néhány hónap pedig még keményebb.” Ezen kívül arról írt, hogy a spiritualitás felé fordult.

Green elmúlt hetekben közzétett bejegyzéseiből az feltételezhető, hogy egy fekete felsőbbrendűséget hirdető muzulmán szervezet, a Nation of Islam követője lett. Az utóbbi hetekben ugyanis több beszédét és írását is megosztott a szervezet vezetőjének, Louis Farrakhannak.

A Nation of Islam nem egy terrorszervezet, nincs köze az Iszlám Államhoz. A mozgalmat 1930-ban alapították, egyik legbefolyásosabb tagja Malcolm X volt, mások mellett Muhammad Ali is az ő hatására lépett be a fekete nacionalista szervezetbe. A mozgalmat több polgárjogi szervezet is gyűlöletcsoportként tartja számon a vezetőik fehér- és LMBTQ-ellenes, illetve antiszemita retorikája miatt.

A CIA-t és az FBI-t sejtette a megpróbáltatásai mögött

A CNN szerint Green a támadás előtt kevesebb mint két órával több Instagram-sztorit is közzétett, Louis Farrakhan-beszédekhez vezető linkekkel. Az egyik ilyen videó leírásában az állt, hogy „Az amerikai kormányzat a feketék első számú ellensége”.

Egy néhány héttel ezelőtti Instagram-bejegyzésében azt írta, hogy Farrakhan mentette meg „a feltehetően a CIA és az FBI által okozott megpróbáltatások után”. Egy, a poszt alatti kommentre reagálva egyértelműsítette is, hogy mire gondol a megpróbáltatások alatt. Azt írta, hogy többször is betörtek a lakásásba, több alkalommal kapott ételmérgezést, többször is megtámadták, több jogosulatlan kórházi műtéten esett át és az elméjét is megpróbálták kontrollálni.

Joe Biden közleményében szívszorítónak nevezte a tegnapi történteket, és elrendelte a Fehér Ház zászlóinak félárbócra eresztését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!