Előkerült a bolti videó George Floyd haláláról

2021. április 1. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előkerült egy idáig ismeretlen videó a George Floyd halála előtti bolti jelenetről, ami miatt ráhívták a rendőrséget a fekete férfira. A Floyd nyakán közel 9 percig térdeplő rendőr, Derek Chauvin tárgyalása ezen a héten kezdődött, csütörtökön az a 19 éves eladó tett a bíróságon tanúvallomást, aki hamisnak nézte Floyd húszdollárosát. A pénztáros fiúnak lelkiismeret-furdalása van, mert úgy érzi, akaratán kívül ő is hozzájárult a tragédiához.

A Cup Food egységében készült kamerafelvétel azokat a perceket mutatja, amikor Floyd a végzetes rendőri intézkedés előtt cigarettát próbált vásárolni. A pénztárosnak gyanús volt a húsz dolláros bankjegy, amivel fizetni akart, ezért némi hezitálás után, az üzletvezetővel egyeztetve kihívta a rendőrséget.

A videófelvételen Floyd egy kissé felpörgöttnek látszik, de nem erőszakos. Több vásárlóval és az eladókkal is szóba elegyedik, vesz egy banánt. Christopher Martin, a 19 éves pénztáros a pénteki tanúvallomásában azt mondta, hogy Floyd barátságosnak tűnt, bár gyanús volt neki, hogy valamilyen szer hatása alatt állhat (a boncolás Floyd szervezetében fentanilt és metamfetamin-származékokat talált).

Floyd húsz dollárosa a színe miatt volt neki gyanús, úgyhogy bár előbb elfogadta, végül mégis szólt az üzletvezetőnek miatta. Kiment az ekkor már a terepjárójában ülő Floydhoz, aki azonban nem volt hajlandó visszamenni a boltba. Ezután hívták ki a 911-et – írja az NBC. Az eszkalálódó helyzetet Martin elmondása szerint hitetlenkedve nézte, és bűntudata volt, hogy jelentette a gyanús bankjegyet. A pénztárost látni is a most közölt utcai kamerafelvételeken, amint a fejét fogja, miközben Chauvin a rendőrökkel együtt nem működő Floyd nyakán térdel.

Ha egyszerűen csak nem fogadtam volna el a pénzt, mindezt el lehetett volna kerülni

– vallotta Martin a bíróságon. A pénztáros másokhoz hasonlóan levideózta a rendőri brutalitást, de a felvételt elmondása szerint később letörölte, mert már akkor sejtette, hogy Floyd meghalt, amikor a mentők elvitték, és nem akarta, hogy őt is kikérdezzék.

Floyd halála miatt egész Amerikán és a fél világon végigsöpört a hatósági erőszak és a rasszizmus elleni tiltakozás, és óriásira nőtt a Black Lives Matter mozgalom. Chauvin tárgyalása a vád tanúinak meghallgatásával kezdődött, a védelem majd ezután következik. Chauvin ügyvédei azzal fognak érvelni, hogy Floyd nem a rendőri intézkedés, hanem szívproblémák és a drogfogyasztás következményei miatt halt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!