Rohamrendőrök verték szét a többezres április elsejei pranket Belgiumban

2021. április 1. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Durva fordulatot vett az eredetileg április 1-jei poénnak szánt brüsszeli szabadtéri dzsembori: a többezres tömeg megdobálta a rohamrendőröket, akik vízágyúkkal oszlatták a járványügyi korlátozások megsértése miatt illegális lazulás résztvevőit.

Vízágyú, lovas rendőrök, pajzsos-sisakos rohamosztagosok és sebesültek a napfényes brüsszeli parkban: váratlanul kemény kimenetele lett egy április 1-jére meghirdetett kamurendezvénynek, ami ugyan poénnak indult, mégis több ezren mentek el rá, és akkor sem akartak hazamenni, amikor megindultak a rendfenntartók.

A Bois de la Cambre kicsiben az Brüsszelnek, mint a Bois de Boulogne Párizsnak, helyre kis tóval, azon „Robinson szigetével” és tavasztól pokrócokkal kitelepedő piknikezőkkel. De nem 2021-ben: Belgiumban éppen szombaton szigorítottak újra a járványügyi korlátozásokon, miután újra emelkednek a számok, a második hullámot már nagyon megszenvedte országot. (Belgiumban a lejelentett covidos esetszám az elmúlt két hetet nézve nagyjából a fele a magyar adatnak.) Újra bezártak az iskolák, a nem esszenciális cikkeket árusító üzletek, és a határokat is lezárták.

A korlátozásokkal nem törődve azonban tömegesen vették az irányt a parkba csütörtökön. A jellemzően huszonéves fiatalok egy április elsejei poént akartak komolyan venni: a „la Boum” fesztivált koncertekkel szándékosan bolondok napjára hirdették meg. Valójában nem is volt tervben, hogy a koncerteket tényleg megtartsák: a „szervezők” eleve az „Ez nem egy fesztivál” szlogent választották, ami elég egyértelműen a vallon szürrealista mester, Magritte „Ceci n'est pas une pipe” („Ez nem egy pipa”) művére utalt.

Az április elsejére meghirdetett la Boum Facebook-eseménye.
Az április elsejére meghirdetett la Boum Facebook-eseménye.

Noha már napokkal korábban hivatalosan is kihirdették, hogy a valóságban nem lesznek kulturális programok a Bois de la Cambre-ban, ennek ellenére jelentős számban jelentek meg csütörtökön a helyszínen. Pontos számok még nem ismertek, de belga lapok akár 5000 körülire is teszik a tömeget, akik akkor sem mozdultak, amikor a karhatalom erre szólította fel a jelenlévőket. A fiesztázók üvegekkel dobálták a rendőröket, akik erre vízágyúkkal, lovas osztagokkal és drónokkal kezdtek tömegoszlatásba.

A belga sajtóban megszólaltatott résztvevők leginkább arról beszéltek, hogy nagyon elegük van a korlátozásokból, és egy nap szabályszegésnek biztosan nem lesznek súlyos következményei. Az első hírek szerint a résztvevők és a rendőrök között is vannak sebesültek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!