Felfüggesztették Járóka Lívia mentelmi jogát egy korábbi gyorshajtás miatt

2021. március 30. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztették az egyetlen, még pozícióban lévő fideszes EP-képviselő, Járóka Lívia mentelmi jogát egy 2018-as gyorshajtás miatt, írja a HVG.

Ahogy arról írtunk, a fideszes Európai Parlamenti képviselő irodája szerint a belga hatóságok korábban egy „régebbi, már rendezés alatt lévő gyorshajtás” miatt kérték Járóka mentelmi jogának felfüggesztését. A parlament alelnökét 2018-ban fotózta le egy traffipax gyorshajtás miatt, az ügy kapcsán a brüsszeli fellebbviteli bíróság főügyésze nyújtott be kérelmet Járóka mentelmi jogának felfüggesztésére.

A gyorshajtás után többször megpróbálta az ügyészség kihallgatni Járókát (arról, ő vezette-e az autót), de ez kudarcba fulladt, mivel a Szövetségi Külügyi Közszolgálat Protokollszolgálata szerint Járóka nem rendelkezett szabályszerűen bejelentett belgiumi lakóhellyel. Az ügyészség ezután kérte az Európai Parlamenttől a mentelmi joggal kapcsolatos döntést.

Az Európai Parlament múlt heti jegyzőkönyvéből az is kiderült, hogy

a fideszes képviselők elveszítették az összes bizottsági tagjukat. Miután a Fidesz kilépett a Néppárt parlamenti frakciójából,

megszűntek a frakciótagság jogán megszerzett bizottsági posztok is. A bizottsági helyeket újraosztották, a fideszesek helyére néppárti képviselők kerültek. A parlamenti tisztségeket a következő év elején, a parlamenti ciklus felénél osztják majd újra.

Járóka Lívia kis megszakítással 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, elsősorban a romákkal kapcsolatos európai politikával foglalkozik. Miután a Fidesz távozott a Néppártból, Járóka úgy maradhatott alelnökként pozíciójában, hogy bár őt a Néppárt delegálta az alelnök-jelöltek közé, de az Európai Parlament választotta meg. Az ő mentelmi jogát viszont most felfüggesztették.

A Fidesz kilépését a Néppártból itt olvashatja el hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!