Több millió euróra büntették a francia magánlabort, aminek gyógyszere kétezer ember halálát is okozhatta

2021. március 29. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2,7 millió euróra (kb. 978 millió forintra) büntette a francia bíróság az ország egyik legnagyobb gyógyszerészeti cégét, a Servier magánlaboratóriumot csalás és emberölés miatt, miután olyan gyógyszert gyártottak, amelyhez mintegy kétezer ember halála fűződhet. A vád szerint a cég tudott a fatális kimenetelű mellékhatásról, de eltitkolta azt.

A korábbi vezérigazgatót, Jean-Philippe Setát négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – írja a Guardian. A francia gyógyszerészeti hatóságot is megbüntették, őket 303 ezer euróra (109, 8 millió forint), azért, mert nem adtak ki időben figyelmeztetést a gyógyszer mellékhatásai miatt.

Az érintett amfetaminszármazék Mediator néven volt forgalomban Franciaországban 1976 és 2009 között, és noha eredetileg cukorbetegek kezelésére szánták, olyanoknak is felírták, akik csak veszíteni szerettek volna a súlyukból, mivel a szer mérsékelte az étvágyat. Emellett azonban jelentősen gyorsította is a szívverést, ami az arra érzékenyeknél súlyos szövődményeket okozott.

1976 és 2009 novembere között mintegy 5 millió esetben írták fel a készítményt Franciaországban, és a francia egészségügyi miniszter szerint mintegy 500 ember halálát okozhatta – más adatok szerint azonban inkább kétezer körül lehet a gyógyszerhez fűződő halálesetek száma, és több ezerre tehető azoké, akiknél kardiovaszkuláris problémák léptek fel. A Servier mostanra több millió eurót fizetett ki kártérítésként az érintetteknek, a 2019-ben indult perben pedig azzal védekeztek, hogy igazából ez nem fogyókúrás tabletta volt, sosem állították ezt róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!