Tavaly nagyobb volt a sokk, most nagyobb a próbatétel, mondta Ferenc pápa virágvasárnap

2021. március 28. – 16:43

Tavaly nagyobb volt a sokk, most nagyobb a próbatétel, mondta Ferenc pápa virágvasárnap
Ferenc pápa virágvasárnap – Fotó: Guiseppe Lami/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hívők nélkül zajlott az idei virágvasárnap is a Vatikánban, Ferenc pápa az új koronavírus-járvány lelki és gazdasági következményeiről beszélt az Úrangyala imádságot kísérő beszédében – jelentette az MTI.

A római Szent Péter téren elmaradt az ilyenkor szokásos körmenet, amelyet a pápa szokott vezetni Jézus jeruzsálemi bevonulása felidézésével. A Vatikán az interneten keresztül közvetítette a virágvasárnapi misét, melyet Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatott be harminc bíboros és néhány hívő előtt.

A bazilikát olajfák és kisebb pálmafák díszítették, a résztvevők kezében fonott pálmaágak voltak. Ferenc pápa azokról beszélt, akik jelen voltak Jézus jeruzsálemi bevonulásakor. Jézus karddal vívott győzelmét várták a rómaiakon, miközben ő Isten diadalát hirdette a kereszttel, jelentette ki az egyházfő. Jézust akkor is sokan csodálták, de kevesen engedték, hogy életüket megváltoztassa. Most is így van, mivel a mai emberek se akarják megváltoztatni életüket, amely tele van ellentmondással, félelemmel, magánnyal, kudarccal és árulással.

„Ne hagyjuk, hogy az elégedetlenség érzése megbénítson bennünket. Tavaly nagyobb volt a sokk, most nagyobb a próbatétel, és a gazdasági válság súlyossá vált”

– mondta a pápa.

A jelenlegi történelmi és társadalmi helyzetben fizikai és lelki erőre van szükség, mivel a válságban reménytelenség, elkeseredettség, megosztottság kerekedik felül, sokan mindennapos keresztutat járnak be.

„Ne haladjunk el mellettük tétlenül, hagyjuk, hogy szívünk irgalmas legyen, közeledjünk hozzájuk. Fogadjuk be azt, aki a keresztre feszített Jézushoz hasonlóan megalázott, selejtté válik, Jézus az utolsókban van, azokban, akit a mi farizeus kultúránk elítél” – jelentette ki Ferenc pápa.

Ferenc pápa az erőszak áldozataiért imádkozott, mindenekelőtt az indonéziai Celebesz (Szulavézi) déli részén található Makassar egyik katolikus templománál vasárnap történt öngyilkos merénylet sebesültjeiért.