Elérte a válság a Vatikánt: csökkentik a bíborosok fizetését

2021. március 24. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április elsejétől elrendelte a bíborosok fizetésének 10 százalékos csökkentését Ferenc pápa – írta a Reuters. A Vatikán szóvivője tudatta, hogy a koronavírus okozta válság miatt kényszerülnek a megszorításokra, és próbálnak minél több állást megmenteni, de a takarékosságra feltétlenül szükség van az egyensúly megtartásáért.

A római bíborosok 4-5 ezer euró havi jövedelemmel rendelkeznek, a papok ennél kevesebbet keresnek, az ő bérüket arányosan 3-8 százalékkal vágják meg.

A Vatikán bevétele idén körülbelül 213 millió euró lesz, várhatóan 50 millióval kevesebb, mint a tavalyi. A múzeum 2019-ben hatmillió látogatót fogadott, idén megtippelni is nehéz, mennyien látogathatják. A pápának egyébként nincs jövedelme.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom