Németország megkönnyítené az útlevelek kiadását a náci rezsim üldözötteinek

2021. március 24. – 19:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német kormány jogi kereteket kíván létrehozni arra, hogy a náci rezsim üldözöttei és utódaik könnyebben jussanak hozzá a német útlevelekhez, írja a Spiegel.

Eddig a náci rezsim elől menekült emberek gyakran nem tudtak német útlevélhez jutni, mert hivatalosan sosem vándoroltak ki. Ezt új törvényen keresztül igyekeznek megváltoztatni. A berlini szövetségi kabinet elfogadta az állampolgárságról szóló törvény cikkelyének erre vonatkozó módosítását.

„Ez nem pusztán egy jóvátétel, hanem mély szégyenben lévő bocsánatkérés”

– mondta Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter. A korábbi cikkely alapján ugyanis a náci rezsim üldözöttei és leszármazottai nem voltak jogosultak arra, hogy törvényesen jogot kapjanak a honosításra. A módosítás most megengedné ezt azoknak (és azok utódainak), akiket 1933 és 1945 között „politikai, faji vagy vallási okokból” fosztottak meg állampolgárságuktól, de nem emigrálták hivatalosan őket, hanem elvesztették német állampolgárságukat.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster szerint ez „a tisztesség gesztusa”. A Belügyminisztérium 2019-ben kiadott két rendelete eddig megkönnyítette az üldözöttek és utódaik útlevelének megszerzését, de az érintett csoportok képviselői követelték a probléma valódi megoldását, ami szerintük csak a törvénymódosítás lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!