Itthon száz embertől kell megválnia, Berlinben egytől sem

2021. március 24. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz éve alapította a budapesti Király utcában a Szimpla Kertet negyedmagával Kiss Attila, aki később Berlinben is hasonló névvel hozott létre egy romkomcsát, és más vállalkozásai is vannak a német fővárosban. Ezek természetesen most mindegyik zárva tartanak, nem nyithatnak ki ott sem.

„Berlinben egyetlen embernek sem kellett felmondanunk, ott nem fenyeget a veszély, hogy be kellene zárnunk, ráadásul egyetlen kollégát sem tudok, aki bezárna a járvány miatt. Sőt, még olyanról sem tudok, aki tud ilyenről” – vázolta fel a Válasz Online-nak adott interjúban.

A budapesti Szimpla 2020 szeptemberében – Fotó: Rostás Bianka / Telex
A budapesti Szimpla 2020 szeptemberében – Fotó: Rostás Bianka / Telex

Elmondta, hogy tavaly szerdáról csütörtökre virradóra a német parlament egyhangúlag megszavazta a válságkezelést, hétfőn pedig már ott volt a vállalkozás számláján 15 ezer euró gyorssegély. A dolgozók bérének most már 80 százalékát járulékostul kifizeti az állam. Novemberben és decemberben a tavalyi forgalom 75 százalékát finanszírozta a kormányzat. Egy éve a német állam fizeti a bérleti díjat és a villanyszámlát is. A negyedik normatív állami támogatási körön vannak túl.

Berlinben nem kell attól tartani, hogy kirúgjon bárkit is, itthon 116 alkalmazottja volt, kicsivel több mint tízen maradnak. Összehasonlításul: itthon alig van bértámogatás, ami van, az is későn érkezett. Ettől még úgy ítélte meg, nem ugyanúgy kellene támogatni a vállalkozásokat itthon, mint kint, szerinte a korábban befizetett adó húsz százalékával, de ezt az elképzelését elvetették.

A 13 éve Berlinben élő Kiss kihasznált egy piaci rést, és kézműves söröket forgalmaz Berlinben, amire kicsit büszke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!