Közelíti a 250 forintot Amerikában a benzinár, egyre nagyobb a felháborodás

2021. március 23. – 22:22

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan eléri az amerikai átlagos benzinár a 3 dolláros szintet – írja a CNN, hozzátéve, hogy ilyesmi utoljára 2014-ben fordult elő, és elég súlyos elégedetlenkedés forrása szerte az országban.

3 dollár mai árfolyamon 927 forintot jelent, viszont ezért egy gallon (3,78 liter) benzin jár – vagyis a 3 dolláros lélektani határt a mi fogalmaink szerint 245 forintos benzinnél érzik az amerikaiak. Mindezt úgy, hogy egyébként Amerika több államában 15 dollár, azaz 4600 forint a törvényileg meghatározott minimál órabér.

Amerikában elég széles skálán szórnak a benzinárak, a 3 dollárhoz közelítő (a mai adatok szerint egészen pontosan 2,877 dolláros) átlag úgy jön ki, hogy a legdrágább államnak számító Kaliforniában már 3,88 az áltagos benzinár, míg Texasban például csak 2,63. Szakértők szerint az emelkedő tendenciát elnézve az Emlékezet napjára biztosan eléri a 3 dolláros határt az átlagos benzinár. Ez az ünnep, amikor a háborúkban elesett katonákra emlékeznek, idén május 31-re esik.

A drágulás oka a nyersolaj árának szárnyalása. Tavaly tavasszal a hordónkénti olajár 37 dollár volt, ez pedig 2 dollár körüli benzinárat jelentett. (Fordítsuk át ezt is magyarra: kb. 160 forint literenként.) Most azonban az olajár 66 dollár magasságában jár, köszönhetően a derűlátó gazdasági várakozásoknak, illetve az oroszok, és az OPEC-államok visszafogott termelésének. Iparági szakemberek nyárra 80 dolláros hordónkénti árat jósolnak, vagyis még drágább lesz majd a benzin is.

Szakértők szerint a drága benzin sem fogja majd az amerikaiakat visszafogni az autózástól, ha egyszer véget ér a járvány – viszont nagyot lendíthet az elektromos autók piacán, ha az emberek azt látják, hogy nagyon sokba kerül a benzines autó fenntartása. Ironikus módon éppen ez nyomhatja le az olajárat. Az olajiparnak ugyanis nem érdeke, hogy elektromosra váltsanak az emberek, ezért inkább a termelés növelésével lejjebb tolják a benzin árát, és azzal a saját profitjukat is – legalábbis a CNN által megszólaltatott szakértők szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!