Hívők nélkül, az üres Szent Péter téren vezeti idén Ferenc pápa a húsvéti szertartásokat

2021. március 23. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt az idén is hívők nélkül zajlik a húsvét a Vatikánban, a nagypénteki esti keresztutat tavalyhoz hasonlóan a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják meg – közölte az ünnepi szertartások programját a szentszéki sajtóközpont.

A Vatikán területe a körülötte elterülő Róma városával idén is a gyakorlatilag lezárt zónába tartozik, ezért a húsvéti szertartásokat hívők nélkül tartják meg. A rómaiak a lakóhelyükhöz legközelebbi templomba mehetnek el külön engedély nélkül.

Virágvasárnap Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatja be a Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző misét korlátozott számú résztvevővel – írja az MTI. Elmarad viszont a Szent Péter tér közepén ilyenkor szokásos körmenet, ahogyan már tavaly, a járvány első hullámában sem tartották meg. Hívők hiányában nem érkeznek a Vatikánba a virágvasárnap használt fonott pálmalevelek sem, amelyeket a hagyomány szerint a liguriai Sanremo város adományoz.

Nagycsütörtökön Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatja be az olaj- vagy más nevén krizmaszentelő misét. Ahogyan tavaly is, nagycsütörtök délután elmarad a lábmosás szertartása, amelyet Ferenc pápa korábban börtönökben, betegotthonokban, bevándorlótáborokban tartott.

Nagypénteken este Ferenc pápa a keresztutat a Colosseum helyett a Szent Péter téren vezeti. Tavaly a stációk között a keresztet egy padovai börtön rabjai vitték a teljesen üres, mécsesekkel megvilágított téren.

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a vigíliát, amely a szokásos, este kilenc óra helyett fél nyolckor kezdődik.

Húsvétvasárnap délelőtt az egyházfő a bazilikában mutatja be az ünnepi misét. Délben interneten keresztül mondja el húsvéti üzenetét, és adja urbi et orbi áldását. Húsvéthétfőn délben szintén interneten mondja el beszédét.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!