Hívők nélkül, az üres Szent Péter téren vezeti idén Ferenc pápa a húsvéti szertartásokat

2021. március 23. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány miatt az idén is hívők nélkül zajlik a húsvét a Vatikánban, a nagypénteki esti keresztutat tavalyhoz hasonlóan a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják meg – közölte az ünnepi szertartások programját a szentszéki sajtóközpont.

A Vatikán területe a körülötte elterülő Róma városával idén is a gyakorlatilag lezárt zónába tartozik, ezért a húsvéti szertartásokat hívők nélkül tartják meg. A rómaiak a lakóhelyükhöz legközelebbi templomba mehetnek el külön engedély nélkül.

Virágvasárnap Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatja be a Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző misét korlátozott számú résztvevővel – írja az MTI. Elmarad viszont a Szent Péter tér közepén ilyenkor szokásos körmenet, ahogyan már tavaly, a járvány első hullámában sem tartották meg. Hívők hiányában nem érkeznek a Vatikánba a virágvasárnap használt fonott pálmalevelek sem, amelyeket a hagyomány szerint a liguriai Sanremo város adományoz.

Nagycsütörtökön Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatja be az olaj- vagy más nevén krizmaszentelő misét. Ahogyan tavaly is, nagycsütörtök délután elmarad a lábmosás szertartása, amelyet Ferenc pápa korábban börtönökben, betegotthonokban, bevándorlótáborokban tartott.

Nagypénteken este Ferenc pápa a keresztutat a Colosseum helyett a Szent Péter téren vezeti. Tavaly a stációk között a keresztet egy padovai börtön rabjai vitték a teljesen üres, mécsesekkel megvilágított téren.

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a vigíliát, amely a szokásos, este kilenc óra helyett fél nyolckor kezdődik.

Húsvétvasárnap délelőtt az egyházfő a bazilikában mutatja be az ünnepi misét. Délben interneten keresztül mondja el húsvéti üzenetét, és adja urbi et orbi áldását. Húsvéthétfőn délben szintén interneten mondja el beszédét.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!