7-es magnitúdójú földrengés volt Japán északkeleti partjainál

2021. március 20. – 11:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint szombat este hatkor az első hírek szerint 7,2-es magnitúdójú, igen erősnek számító földrengést lehetett érezni Japán északkeleti részén, a Mijagi prefektúrában – írja a Japan Times. Később pontosították a földrengés erejét, és 7,0-ásra csökkentették – írja a CNN.

A rengés nem a szárazföldi, hanem a tengeri terület alatt történt, mintegy 60 kilométer mélységben, ezért szökőárriadót rendeltek el Japánban, méteres hullámokat várnak a partokhoz.

A partok mentén élőknek azt tanácsolták, hogy húzódjanak magasabban fekvő részekre, de egyelőre nem érkeztek hírek sebesültekről, károkról.

A földrengés hírére gyorsan reagált a hawaii meteorológia szolgálat is, mindenkit megnyugtattak, hogy a hozzájuk is beérkező adatok alapján nem várható a Csendes-óceánon végigsöprő cunami.

A mostani rengés szinte napra pontosan tíz évvel a tóhokui földrengés és cunami néven elhíresült esemény után történt. Akkor egy hatalmas, 9,0-es erősségű földrengés rázta meg Japán partjait Szendai közelében. A földrengés nyomán kialakuló szökőár Chilében is károkat okozott, több mint 11 ezer ember vesztette életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!