Meghalt Tanzánia vírusszkeptikus elnöke, aki szerint imával győzték le a járványt

2021. március 18. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán meghalt John Magufuli, Tanzánia vírustagadó elnöke, írja a BBC. A hivatalos közlemény szerint szívelégtelenség okozta a politikus halálát. Magufuli két hete nem jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt, emiatt sokan arról pletykáltak, hogy egy ideje már halott volt, de Samia Suluhu Hassan alelnök végig azt állította, hogy az elnök jól van és keményen dolgozik.

Az ellenzék szerint valójában a koronavírus okozta az elnök halálát, a kormány azonban ezt tagadja. Az elnök legfőbb riválisának számító Tundu Lissu értesülései szerint Magufuli már egy hete halott, Kenyában kezelték koronavírussal. „Magufuli elnök nem viselt maszkot, és kinevette azokat, akik igen. Nem hitt az oltásban, nem hitt a tudományban, ehelyett gyógyítókat és orvosi szempontból kétséges gyógynövénykivonatokat hirdetett. (...) A koronavírusba halt bele” – mondta a kenyai KTN televíziós csatornának adott nyilatkozatában.

John Magufuli korábban arra szólította fel az ország 60 milliós lakosságát, hogy imával és gyógynövényekkel védekezzenek a koronavírus ellen, tavaly nyáron pedig bejelentette, hogy a három napig tartó imával legyőzték a járványt. Ezután hónapokon át kitartóan tagadta, hogy országában egyáltalán jelen volna a vírus. Február végén kénytelen volt elismerni, hogy mégsem így van, miután az ország egyik legmagasabb rangú politikusa, a félautonóm Zanzibár sziget alelnöke belehalt a fertőzésbe. Egyik beszédében elővigyázatosságra szólította fel a lakosságot, és kérte, hogy hordjanak maszkot, a koronavírus elleni vakcinákat viszont még akkor is ellenezte. (BBC/MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!