Az orosz város, ahol fekete a hó

2021. március 16. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete hó hull az égből az oroszországi Kiszeljovszk városában a Deutsche Welle riportja szerint. Bár első ránézésre úgy tűnhet, mintha az alábbi videó nyitóképei csak rossz kamerabeállítással készültek volna, a szürreálisnak tűnő megfeketedett hó valódi.

Kiszeljovszk az „Oroszország fekete szíve”-ként is ismert Kuzbassz régióban található, és az ország egyik legszennyezettebb városa, ahol az 1920-as évek óta bányásznak szenet. A csapadék a helyi szénkitermelés által okozott szennyezéstől színeződik el. A lakosságnak azonban sokkal nagyobb gondja is van a szokatlan színű hónál: a radioaktív szénipari hulladék, ami légzőszervi és daganatos megbetegedéseket okoz.

Ezen a területen kétszer annyi ember hal meg légzőszervi megbetegedésekben, mint Oroszország többi részén.

Az egészségüket féltő helyiek, akik alig tudják belélegezni az erősen szennyezett levegőt, menekülnének, de nem tudnak. Mivel nem sokan költöznének önszántukból a régióba, szinte lehetetlen eladni az itteni házaikat és lakásaikat. Az orosz hatóságok nem segítettek Kiszeljovszk lakosainak, ezért az ott élő emberek Kanadától kértek menedékjogot. Legnagyobb meglepetésükre a kanadai miniszterelnök hamarabb reagált a megkeresésükre, mint az orosz tisztségviselők.

Miután nemzetközi figyelmet kapott az ügy, Kuzbassz kormányzója azt mondta, hogy a Kanadához segítségért fordulók elárulták hazájukat. A régió vezetői ugyanakkor elkezdték megszervezni a jelenlegi lakosok elköltöztetését, és azt ígérik, hogy a szénipari cégeket „modern légszűrő berendezésekkel” látják el.

A kuzbasszi vezetés ugyanakkor azt is bejelentette nemrég, hogy növeli a széntermelést.

A videó a Deutsche Wellével való együttműködés keretében jelent meg a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!