Az utóbbi tíz év legsúlyosabb homokvihara van Pekingben

2021. március 15. – 07:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az északkelet-kínai Belső-Mongóliából induló homokvihar elérte Pekinget hétfő reggelre, sárga homokkal lepve el a kínai fővárost – írja az MTI. A pekingi meteorológiai központ a harmadik legsúlyosabbnak számító, sárga színű riasztást adta ki a látótávolságot kevesebb mint 1 kilométeresre szűkítő vihar miatt. A CGTN szerint az utóbbi tíz évben nem láttak ilyen intenzív homokvihart Kínában, mint ez.

A pekingi Tahszing Nemzetközi Repülőtéren a rossz láthatóságnak megfelelő működésre álltak át, miután a repülőtér területén a látótávolság 400 és 800 méter közötti távolságra csökkent a sűrűn kavargó sivatagi homok miatt – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A pekingi ökológiai és környezeti megfigyelő központ adatai szerint a szállópor-koncentráció a kínai főváros nagy részén meghaladta a köbméterenkénti 2000 mikrogrammot. A legsúlyosabb szintet (3572 mikrogrammot) a város nyugati részén fekvő Hajtien kerületben mérték. Az érték súlyosságát mutatja, hogy az Egészségügyi Világszervezet irányelvei szerint a szálló por köbméterenkénti 10 mikrogramm fölötti koncentrációja már káros az egészségre.

Mongóliában hatan, öt pásztor és egy gyerek is meghalt a homokviharban, és a szombat éjjeltől mintegy 548 eltűntről kaptak értesítést. Közülük 467 főt megtaláltak, 81-et még mindig keresnek – írta a CGTN.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől