Egy olyan országból származnak, ahol még nem ütötte fel a fejét a koronavírus, ezért nem térhetnek haza

2021. március 13. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretném megérinteni, vagy a karomban tartani őt, de most csak így tudok elköszönni tőle, telefonos puszit adok ”

– mutatja a BBC riportjában Mouta Toto azt, hogy hogyan próbálja tartani a kapcsolatot 12 ezer kilométernyi távolságból az alig egyéves kislányával, Rinannal, akihez a járványügyi korlátozások miatt nem térhet haza.

Toto egyike annak a 130 kiribati tengerésznek, akiknek a többsége már egy éve a tengeren volt, amikor a koronavírus miatt soha nem látott módon kezdték el lezárni az országok a határaikat világszerte. A Hawaii és Ausztrália között félúton található Kiribati Köztársaság egy kicsi ország, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő 33 korallszigetből áll. Kevesebb mint 120 ezer ember lakja, és a lakosok közül senki nem fertőződött meg az új típusú koronavírussal. A kormány pedig annyira kétségbeesetten igyekszik távol tartani a koronavírust a csendes-óceáni országtól, hogy lassan egy éve nem engedi haza külföldről az állampolgárait, hiába volt negatív koronavírus-tesztje az összes hajósnak.

18, 22, 18, 14, 16 – sorolják a BBC kamerájába nézve a kiribati tengerészek azt, hogy hány hónapja nem láthatták a családtagjaikat.

A hajósok munkáltatója egy német cég, amely a Fülöp-szigetek környékéről reptette Németországba a munkásait, hogy ott orvosi ellátást kaphassanak. Most Hamburgban élnek egy a koronavírus miatt üres ifjúsági szállón, és egy keresztény segélyszervezet gondoskodik róluk.

Tekemau Kiraua kapitány szerint a kiribati kormánynak rugalmasabbnak kellene lennie. A kiribati tengerészek helyén ugyanis most már nemzetiségű munkásokat alkalmaznak és az így munka nélkül maradt emberek nem csak hazatérni nem tudnak, azt sem látják, hogy mikor térhetnek vissza a fedélzetekre, ahol korábban dolgoztak.

A koronavírus-járvány ellenére sem állt le az óceánokon a hajózás, a Nemzetközi Hajózási Kamara (ICS) szerint most is nagyjából 1,4 millió tengerész dolgozhat épp tankerhajókon és teherhajókon.

Ha a koronavírus felüti a fejét egy fedélzeten, általában a teljes legénység csapdába esik a tengeren. Az ICS szerint volt olyan időszak, amikor 400 ezer ember rekedt a tengereken, voltak olyanok, akik 17 hónapig nem tudtak kikötni. Ennyi időt a tengeren tölteni fizikailag és lelkileg egyaránt igen megterhelő.

Bár február végén voltak olyan hírek, amelyek arról szóltak, hogy a kiribati tengerészek hamarosan hazatérhetnek, az érintettek a március elején megjelent riportban már arról beszéltek, hogy nincs okuk abban reménykedni, hogy mostanában visszaérhetnek a családjaikhoz Kiribatira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!