Biden hivatalba lépése után először Alaszkában tárgyalhat a kínai és amerikai külügyminiszter

2021. március 10. – 22:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden hivatalba lépése után először találkozhatnak magas rangú amerikai és kínai kormányzati tisztségviselők egymással, írja a hongkongi South China Morning Post. A lap úgy tudja, hogy az Alaszka államban található Anchorage-ben kerülhet sor a két ország külügyminisztereinek találkozójára.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Kínai Kommunista Párt vezető külpolitikusával, Jang Jie-csivel, és a neki alárendelt kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel ülhet tárgyalóasztalhoz.

A találkozó helye még nem végleges. A Peking és Washington között félúton fekvő alaszkai Anchorage elsősorban azért merült fel helyszínként, hogy a tárgyalás ne vonzzon nagy nemzetközi sajtójelenlétet. A Fehér Ház megerősítette, hogy a tervek között szerepel egy ilyen találkozó.

Az al-Dzsazíra ugyanakkor úgy tudja: a találkozó március 18-án lesz, és azon részt vesz Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is. Antony Blinken amerikai külügy- és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a jövő héten Japánba és Dél-Koreába utazik, hogy az erősödő kínai és észak-koreai nukleáris és rakétaprogram miatt növekvő aggodalmakról és kihívásokról tárgyaljon. Tárgyalást folytatnak a kínai befolyás erősödéséről Indiával, Japánnal és Ausztráliával is.

A Peking és Washington közötti kapcsolatok Biden elődje, Donald Trump elnöksége idején mélypontra jutottak azóta, hogy a két ország 1979-ben diplomáciai kapcsolatokat létesített egymással.

Peking újrakezdést javasol az új amerikai kormányzatnak, ehhez azonban feltételeket szab. Kína arra szólítja fel az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a „beavatkozással” a kínai belügyekbe, köztük azzal, hogy bírálja azt, ahogyan Kína az ujgur muszlim kisebbség és Hongkong ügyéhez áll hozzá. Peking ezenkívül felszólítja az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a kereskedelmi háborúval és azzal, hogy támogatja Tajvant, amelyet Kína saját részének tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!