Majdnem minden harmadik nőt ért bántalmazás az élete során

2021. március 9. – 23:25

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte a 15-49 év közötti nők 31 százalékát, tehát nagyjából 736 millió nőt ér fizikai vagy szexuális bántalmazás az élete során – olvasható a WHO jelentésében. Leggyakrabban a férj vagy a szexuális partner az elkövető: a randizó, mire elérik a húszas éveik közepét, a 15-24 év közötti nők 25 százaléka már tapasztal ilyen bántalmazást a partnerétől.

A bántalmazás leginkább a szegényebb régiókban élő nőket érinti. Afrikában, Óceániában és Dél-Ázsiában a legrosszabb a helyzet, ezekben a régiókban a nők 33-51 százalékát bántalmazza a partnere. A helyzet Európában a legkevésbé súlyos (16-31 százalék), valamint Közép-Ázsiában (18 százalék), Kelet-Ázsiában (20 százalék) és Délkelet- Ázsiában (21 százalék).

Az Észak-Amerikában élő nők negyedét legalább egyszer bántalmazta fizikailag vagy szexuálisan a partnere. A WHO adatai szerint a nők 6 százaléka jelentette azt, hogy nem a férjük vagy partnerük bántalmazta őket.

„A témát érintő stigmák miatt, valamint mert ritkán jelentik a rendőrségnek a szexuális bántalmazást, a valós számok sokkal magasabbak lehetnek”

– áll a jelentésben.

Az ENSZ nemi egyenjogúsági alegységének vezetője, Phumzile Mlambo-Ngcuka azt mondta, hogy a járvány miatt bevezetett karantén tovább ronthatja a helyzetet, mert sokan össze vannak zárva a bántalmazójukkal, és a segítségnyújtás is nehezebb.

Van segítség! Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak.

A NANE Egyesület is működtet segélyvonalat bántalmazott nőknek és gyerekeknek, valamint a nekik segíteni vágyóknak. Ez a 06-80-505-101-os számon hívható anonim módon, ingyenesen, hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között.

Az Ökumenikus Segélyszervezet online kínál anonim tanácsadást, a részletekért keresse fel ezt az oldalt. Ha kifejezetten jogi természetű kérdései vannak kapcsolati erőszakkal összefüggésben, a Patent Egyesület jogsegélyszolgálata szerdánként 16 és 18 óra, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között hívható a 06-70-220-2505-ös számon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!