52-48: megszavazták a svájciak a burka tiltását

2021. március 7. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

Bekerülhet a svájci alkotmányba, hogy nyilvános helyen, üzletekben és vendéglátóhelyeken tilos az arcot teljesen eltakaró burka viselése.

A burka és a nikáb viselésének tilalmát a választók 52 százaléka támogatta a vasárnap tartott népszavazáson az előzetes felmérések szerint.

A javaslat szövege nem említ vallásos ruhadarabot, emlékeztetett rá az MTI, így elvben az arcukat eltakaró futballhuligánokra is vonatkozik. A javaslatot ugyanaz a jobboldali, iszlámellenes csoport terjesztette elő, amely 2009-ben a minaretépítést is népszavazás útján tiltatta be Svájcban. A Svájci Néppárt (SVP) is az igenek mellett kampányolt.

A javaslat bírálói szerint a szervezet pusztán iszlámellenes érzelmeket akar felkorbácsolni és muszlimellenes idegengyűlöletet hirdet, és azt mondják, hogy egy szabad társadalomban nem lenne szabad ilyen öltözködési előírásokat bevezetni. A svájci kormány is a tiltás ellen érvelt.

A Svájci Néppárt egyértelmű üzenetet küldött – Fotó: AFP/Fabrice Coffrini
A Svájci Néppárt egyértelmű üzenetet küldött – Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben úgy ítélte meg, hogy az ilyen korlátozások nem sértik sem a vallásgyakorlás, sem az önkifejezés szabadságát. 2018-ban Svájc lakosságának 5,8 százaléka vallotta magát muszlimnak.

Franciaország 2011-ben tiltotta meg a teljes arcfátyol viselését, ehhez később csatlakozott Hollandia, Dánia, Ausztria és Bulgária.

A népszavazáson volt még két kérdés: kereskedelmi egyezmény Indonéziával, valamint az elektronikus személyi nyilvántartásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!