Mellszívás közbeni borozós képet posztolt Alec Baldwin felesége

2021. március 3. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban derült ki, hogy bővült Alec Baldwin és felesége, Hilaria Baldwin családja: a házaspár hatodik gyermeke, Lucia fél évvel azután érkezett a családba, hogy a 62 éves színész felesége életet adott az ötödik gyereküknek – így meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy a babát béranya hozta a világra vagy örökbe fogadták.

Hogy mégis nagyjából milyen lehet az élete a 37 éves Hilaria Baldwinnak és férjének, Alec Baldwinnak hat gyerekkel, arra a jógaoktató Instagram-sztorijaiból is lehet következtetni: legutóbbi posztjai egyikében például egy olyan képet tett közzé, amin mellszívás közben épp borozik – írja a Daily Mail. Akinek van gyereke, az jó eséllyel használt már mellszívót, és valószínűleg van emléke is arról, milyen szürreális tud lenni egy-egy sorozat/film alatt a beberregő mellszívóhang. Ha pedig fejni kell, hát fejni kell, mindegy, hogy épp szól-e a himnusz vagy beszél-e Áder János.

Más kérdés az alkoholfogyasztás fejés vagy szoptatási időszak alatt, és bármennyire is megengedőnek tűnhet Baldwin posztja, van néhány fontos alapvetés, amit érdemes tudni. „Az anyatejbe egy az egyben átmegy az alkohol, és hasonlóan viselkedik, mint a vérben. Tehát ahogyan a vérből, úgy a tejből is eltűnik egy idő után, nem kell hozzá külön fejni. Hasonlóan emelkedik és csökken a mennyisége a tejben is, mint a vérben” – magyarázta a Telexnek Rózsa Ibolya IBCLC laktációs szaktanácsadó.

Fotó: Instagram / Hilaria Baldwin
Fotó: Instagram / Hilaria Baldwin

Fogyasztás után pár perccel még nem üt meg jelentős szintet a vérben és a tejben az alkohol, de „ahogyan érezzük a fejünkben, úgy jelenik meg egyre inkább” – mondta a szaktanácsadó. Éhgyomorra fogyasztást követően 30-60 perccel, étkezés közben 60-90 perccel éri el a csúcskoncentrációt az alkohol az anyatejben és a vérben is. Egy 60 kilós nő véréből és anyatejéből 2-3 óra alatt teljes mértékben kiürül az alkohol akkor, ha egy adag italt fogyaszt el. „Attól, hogy fej valaki, nem fog megszabadulni az alkoholtól.” A kiürülést az ivás, alvás nem befolyásolja, a testsúly azonban hatással lehet rá.

„Számításba kell venni a baba életkorát a fogyasztásnál. Minél fiatalabb a baba, annál éretlenebb a mája, annál nehezebben dolgozza fel az alkoholt. Koraszülött baba mellett pedig abszolút nem szabad.” Egy adag ital tehát 2-3 óra, mire kiürül, de mi számít egy adagnak? Rózsa Ibolya azt mondja, a szakirodalom szerint 1 dl 12,5 százalékos bort, egy kis pohár sört és egy 3,5 cl-s felest számolnak ide. Alapvetően nem igazán javasolt az alkoholfogyasztás a szoptatás során, ha pedig valaki túl gyakran érez késztetést a fogyasztásra, érdemes pszichológus segítségét kérni. Rózsa Ibolya hangsúlyozta, hogy ittasan nem szabad együtt aludni a babával.

A sör tejszaporító hatására is kitért: azt mondta, noha az árpa, illetve egy poliszacharid miatt valóban tejserkentő hatással bír, ám kimutatták, hogy a prolaktin szintjét csak a felszívódási fázisban növeli, a csúcskoncentráció után azonban visszaesik, és késlekedik a hormonreakció. „Az oxitocinra pedig negatív hatással van az alkohol, ráadásul bár elterjedt tévhit, a babák nem alszanak jobban tőle” – fűzte hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!