Ferenc pápának pszichológus segített legyőzni a félelmeit

2021. február 28. – 01:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez is kiderült egy eddig kiadatlan 2019-es interjúból, amit most a La Nación argetin lap közölt.

Az interjút Ferenc pápa három évvel ezelőtt adta egy argentin orvos-újságírónak az egyházfők egészségről szóló könyvhöz. Az interjú megjelenésének apropóját a pápa március ötödikén esedékes iraki útja szolgáltatja, sokan aggódnak az egészségéért a kora (84 év) és a koronavírus-járvány miatt.

A beszélgetésből kiderült, hogy volt olyan időszak az életében, amikor szakértői segítséget kért, hogy le tudja küzdeni a stresszt és a félelmeit. A pszichoterápia segített neki, és úgy véli, minden pap számára fontos lenne az emberi lélek ismerete. Visszaemlékezve erre az időszakra felidézte, hogy hatalmas feszültséget jelentett neki, amikor az argentin diktatúra idején egyházi elöljáróként embereket kellett kimenteni az országból.

„Képzeljétek el, mit jelent egy embert egy pokróc alatt az autóban elrejtve három katonai ellenőrzési ponton átjuttatni (..) hatalmas feszültség volt bennem” – nyilatkozta.

Ferenc pápa hamvazószerdai szentmisén a Vatikáni Szent Péter-bazilikában – Fotó: Guglielmo Mangiapane / REUTERS
Ferenc pápa hamvazószerdai szentmisén a Vatikáni Szent Péter-bazilikában – Fotó: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Elárulta azt is, hogy mindössze 21 éves volt, amikor egy fertőzés miatt el kellett távolítani a tüdeje egy részét.

Az újságíró azzal a kérdéssel fejezte be az interjút, hogy Ferenc pápa gondol-e a halálra. A pápa úgy válaszolt, hogy igen, de egyáltalán nem fél tőle. Arra a kérdésre, hogyan képzeli el halálát, Ferenc pápa kijelentette, hogy „hivatalban levő pápaként vagy nyugalmazott pápaként, és Rómában. Nem térek vissza Argentínába” – mondta.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!