Néhány nap alatt hatezer kisebb rengés volt Izlandon

2021. február 27. – 15:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon, írja az MTI a helyi meteorológiai szolgálat alapján.

Szombaton reggel egy 5,2-es rengést észleltek, amelynek epicentruma a sziget délnyugati csücskén lévő Reykjanes-félszigeten volt, a fővárostól, Reykjavíktól délre. Sem sérültekről, sem komolyabb károkról nem érkezett jelentés, de az izlandi polgári védelem elővigyázatosságra intette a lakosokat.

A több száz földmozgásból a szombat reggelin kívül kiemelkedett még egy szerdai rengés, amely elérte az 5,7-es erősséget.

Mivel az észak-atlanti szigetország törésvonalakon fekszik, az izlandiak már hozzászoktak a gyakori földrengésekhez. Ez a mostani hosszú földmozgás-sorozat azonban szokatlannak számít, a tartama és az 5-ös fokozatot meghaladó erejű rengések miatt is. Szeizmológusok úgy értékelik, hogy ezúttal nem egy nagy rengéshez kapcsolódott számos kisebb elő- és utórengés, hanem több úgynevezett főrengés mehetett végbe nagyjából egyidejűleg.

Akik a földrengésekkel kapcsolatos híreket követik, általában tudják, hogy ezek leginkább Japánból, Chiléből és Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékéről, illetve Indonéziából, Kaliforniából, Alaszkából, a karibi térségből érkeznek, Magyarország térsége ebben a mezőnyben szerencsére legfeljebb a „másodosztályt” képviseli. Itt lehet hazánkra vonatkozó további földrengés-térképeket nézegetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!