Nyirő József Uz Bencéjéből készült filmet támogat a Nemzeti Filmintézet

2021. február 26. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyirő József Uz Bence című regényének részletéből forgatnak kisjátékfilmet Romániában, Székelyföldön.

A forgatás pénteken kezdődött. A filmet Farkas György rendezi, a címe pedig az lesz, hogy Szemfedő. Farkas szerint a „a székely favágó és a zsidó kereskedő különös találkozásáról, összebarátkozásáról szóló regényrészlet megfilmesítésekor emberekkel kívánják eltakarni a tájat”, lesz benne dráma, de lehet rajta majd mosolyogni is, írja az MTI.

A film harmincperces lesz, de csak egy trilógia első része. Jön még a huszonöt perces Most már jöhetsz című második rész, ami már elkészült, és tervezik a harmadikat is.

A kisjátékfilm készítését a Nemzeti Filmintézet és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapja támogatta.

Farkas azt is mondta, annak a tudatában kezdte olvasni Nyirő József műveit, hogy az írót sokan elutasítják. Ő viszont arra a következtetésre jutott, hogy az elutasítás félreértésen alapszik, és szerinte a készülő trilógia akár oktatási segédanyag is lehet az irodalomórákon, mivel Nyirő József bekerült a nemzeti alaptantervbe.

Az új nemzeti alaptantervbe a kultúrharcos szemlélet jegyében a liberális magyar írókkal szemben több konzervatív és határon túli magyar író is bekerült, és nagy port kavart, hogy az alaptantervből kiesett az egyetlen magyar Nobel-díjas, Kertész Imre, Ottlik Gézával együtt, bekerült viszont a sokak által antiszemitának tartott Wass Albert, és az egyébként nyilasként politizáló Nyirő József. Nyirő 1944 végén a Szálasi-kormánnyal együtt Sopronba menekült, a nyilas csonka parlament tagja maradt, és az utolsó pillanatig szerkesztette a Szálasi-kormány újságját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!