Több börtönben lázadás tört ki Ecuadorban, legalább hatvanketten meghaltak

2021. február 23. – 22:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három börtönben több mint hatvankét fogoly halt meg az ecuadori erőszakos börtönlázadásokban, írja a Spiegel a helyi rendőrség közlése alapján.

Lenín Moreno elnök az eseményeket úgy kommentálta,

„a bűnszervezetek egyszerre hajtanak végre erőszakos támadásokat számos börtönben. A rendőrség és a belügyminisztérium is azon dolgozik, hogy visszaszerezze az irányítást”.

Miután a biztonsági erők visszavették a börtönöket Guayaquilben, a nyomozók átvizsgálták a cellákat, ahol lőfegyvereket, machetékat, késeket és mobiltelefonokat találtak.

A rabok hozzátartozói várják a friss híreket a börtönön belülről Guayaquilben – Fotó: Marcos Pin Mendez / AFP
A rabok hozzátartozói várják a friss híreket a börtönön belülről Guayaquilben – Fotó: Marcos Pin Mendez / AFP

Kedden kezdetben csak tíz halottról számoltak be, a számok később gyorsan nőttek, végül magyar idő szerint szerdára virradóra több mint hatvankét halottat jelentettek összesen. Patricio Pazmiño belügyminiszter a bűnszervezetek összehangolt támadásáról beszélt.

Az MTI szerint ötvenhárom büntetés-végrehajtási intézet van az országban, köztük a fiatalkorú bűnözők számára fenntartottak. Hivatalosan 37 500 elítélt van rács mögött Ecuadorban, számuk feltehetőleg több, de az intézményekben csak 27 ezer rab számára van hely. Részben a zsúfoltság miatt több börtönlázadás volt az utóbbi években.

A kormány közölte, hogy a rendteremtésben több rendőr megsérült, de számukat nem árulta el. Az adminisztratív dolgozóknak nem esett bántódásuk.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!