Videó is készült a Boeing 777-es lángoló hajtóművéről, aminek a darabjai egy városra hullottak

2021. február 21. – 17:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A United Airlines Denverből Honoluluba tartó Boeing 777-esének története a hétvégén bejárta a világsajtót, mert egy nagyon különös és egyben szerencsés balesete volt a gépnek. A felszállás után nem sokkal az egyik hajtóműve kigyulladt, majd több nagyobb darabja is egy Broomfield nevű kisvárosra hullott. A pilóták a hajtóműproblémát észlelve gyorsan visszafordultak, sikeresen leszálltak a denveri reptéren.

Az égből potyogó hajtóműdarabok senkit sem találtak el, a gép összes utasa és a személyzet is megúszta a kalandot. A történtekről kicsit bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A baleset után külön életet kezdett élni egy videó, amit az egyik utas rögzített a gépen arról, ahogy lángol a hajtómű. Az ilyen felvételekre szokták mondani, hogy ez az a látvány, amit az ember nem szeretne látni, ha repülőre ül, és hát tényleg.

A 26 évvel ezelőtt bemutatkozott Boeing 777-es a világ legnagyobb két hajtóművel rendelkező repülőgépe, elsősorban a United Airlines, az Emirates, az Air France és a hongkongi Cathay Pacific flottájában található meg, eddig valamivel több mint 1600 ilyen gépet gyártott le a Boeing.

Az elmúlt évtizedekben mindössze 29 balesete vagy incidense volt ennek a típusú gépnek, ezek közül 8 volt olyan súlyos, hogy a gép használhatatlanná vált utána (öt baleset a levegőben következett be, három viszont a földön különféle műveletek közben). Ezekben a szerencsétlenségekben közel 550 ember vesztette életét.

A leghírhedtebb Boeing 777-es minden bizonnyal a Malaysia Airlines 370-es járata, ami 2014 márciusában indult el Kuala Lumpurból Pekingbe, de valahol a Dél-kínai tenger fölött eltűnt, és azóta sem találták meg. A fedélzetén 227 fő utas és 12 fő személyzet tartózkodott az eltűnésekor. Ez minden idők legtöbb halálos áldozatot követelő légi balesete, amiben Boeing 777-es érintett volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!