Kína és India is kivonta csapatait a Pangong Tso tó környékéről, enyhül a katonai feszültség a határon

2021. február 21. – 22:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy néz ki, több hónap eltelte után enyhül a határmenti feszültség Kína és India között, miután a két ország úgy döntött, hogy kicsit visszavonja a csapatait a kasmíri területeiről – írja a BBC.

A szimbolikus gesztust kilenc környi tárgyalás előzte meg a hadseregek parancsnokai között, de sikerült dűlőre jutni, így megállapodtak abban, hogy a Pongang Tso tó közelében táborozó csapatokat kicsit visszább vonják, ezzel deeszkalálva a helyzetet.

„A két fél megegyezett abban, hogy követik államvezetőik fontos megegyezését, folytatják a párbeszédet és a kommunikációt, stabilizálják és irányítják a helyzetet a terepen, a maradék ügyekben pedig szisztematikusan és szabályosan eljárva mindkét fél számára elfogadható megoldást keresnek, és közösen tartják fenn a békét és a nyugalmat a határmenti területeken” – fogalmazott a két ország közös nyilatkozata.

A közlemény és a csapatkivonás lényege, hogy ezzel legalább időszakosan sikerült feloldani egy hónapok óta fennálló nagyon feszült helyzetet Kína és India között.

A két ország határvitában áll egymással a Himalájában, Kasmírban van egy közel 3500 kilométeres határszakasz, ahol nincs egyértelműen kijelölve a két ország közötti határvonal, mert a természetes képződmények, amelyek határként szolgálhatnának a zord terepen, időről időre elmozdulnak valamennyire, ez pedig állandó feszültségekhez vezet. Különösen, hogy mindkét nagyhatalom szeretne a határ mentén építkezni.

A Pangong Tso tó – Fotó: Xinhua/AFP
A Pangong Tso tó – Fotó: Xinhua/AFP

A legutóbbi egymásnak ugrást az váltotta ki, hogy India egy magashegyi légibázishoz vezető utat szeretett volna építeni a határ mentén, ami nem tetszett Kínának. Ez még tavaly nyáron több halálos áldozatot követelő összecsapásokhoz vezetett. Ilyenre egyébként 1975 óta nem volt példa a térségben a két ország között, ez jól érzékelteti, hogy mennyire kiélezett volt a helyzet.

Aztán szeptemberben a kínaiak és az indiaiak kölcsönösen vádolták egymást azzal, hogy az egyik fél rálőtt a másikra. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy 1996-ban megegyeztek a felek, hogy a térségben nem szabad lőfegyvert használni. Végül nem bizonyosodott be, hogy tényleg használtak volna lőfegyvert a katonák.

Az évtizedek óta tartó határvitát egyszer már megpróbálta a két ország háborúval feloldani, 1962-ben összecsaptak. A háború az indiaiak vereségével ért véget, a határkérdéseket viszont azóta sem sikerült rendezni.

Most úgy tűnik, hogy a szándék arra megvan, hogy ne legyen újabb háború, bár a Pangong Tso tó környéke mellett máshol is feszült a helyzet, de a közös nyilatkozat értelmében a többi területen is igyekeznek sikeres tárgyalásokat folytatni, így lehet még számítani csapatkivonásokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!