Ha csak egy képet nézne meg sóvárogva, akkor ez legyen az: Nizza ma

2021. február 21. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kell különösebb kommentár a lenti képhez, amiről azt mindenképpen érdemes tudni, hogy 2021. február 21-én készült Nizzában.

Strandolók 2021. február 21-én Nizzában – Fotó: Valery Hache/AFP
Strandolók 2021. február 21-én Nizzában – Fotó: Valery Hache/AFP

Ha a képet elnézve nem árasztja el fájdalmas sóvárgás, akkor nem is tudjuk, hogy hol töltötte az elmúlt nagyjából egy évet, de biztos azok közé tartozik, akik vagy nem akarnak elmozdulni a szűken vett lakókörnyezetükből, vagy nincs rá lehetőségük.

A kedélyeket tovább borzolandó érdemes még tudni azt a dél-franciaországi településről, hogy vasárnap 18 fok, napsütés volt, ezért nemcsak a pálmafás plázsról lehetett olyan képeket lőni, mint nyáron.

A nizzai plázs 2021. február 21-én – Fotó: Valery Hache/AFP
A nizzai plázs 2021. február 21-én – Fotó: Valery Hache/AFP

Hanem voltak olyanok is, akik simán belevetették magukat a tengerbe. Oké, ehhez kicsit nagyobb bátorság kellett, a tenger leginkább a brit strandok hangulatát idézte azzal, hogy 14 fokos vízzel várta a fürdőzőket.

Franciaországban a koronavírus-járvány már több nagyon szigorú kijárási korlátozást követelt meg. Országos szinten idén január közepén lépett életbe az eddigi egyik legszigorúbb: este hattól van kijárási korlátozás az országban.

Fürdőzők a nizzai tengerparton 2021. február 21-én – Fotó: Valery Hache/AFP
Fürdőzők a nizzai tengerparton 2021. február 21-én – Fotó: Valery Hache/AFP

A fertőzöttségi számok viszont továbbra sem akarnak javulni, ráadásul Észak-Franciaországban a brit vírusmutáció okoz gondokat, észak-keleten, Németország felől a dél-afrikai mutáció miatt tartanak, ezért a kormány úgy döntött, hogy ahol szükséges, ott lokálisan még további szigorításokat vezetnek be.

Éppen ennek a lehetőségét mérlegelik vasárnap Nizzában, ahol 340 ezer lakosra napi 500 fertőzött jut átlagosan – írja az Ouest France. A déli városok között a Côte d’Azur fővárosának számító Nizzában a legrosszabb a járványhelyzet. Éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy a képeken látható nizzaiak az utolsó, a lehetőségekhez képest felszabadult órákat töltik a szabadban, ugyanis a tervek között szerepel egy teljes kijárási korlátozás, amikor az élelmiszerboltokon kívül gyakorlatilag minden zárva van, és senki sem mehet sehova, ha nincs nagyon sürgős dolga.

A francia régiók közül a Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) régió az egyik legértékesebb turisztikai szempontból, de a koronavírus-járvány miatt nagyon súlyos csapásokat szenvedett el. A múlni nem akaró járvány miatt az országban idén példátlan módon zárva maradtak a sípályák, pedig a francia alpokban található jócskán ezer kilométer feletti sípályamennyiség rengeteg turistát vonz, és a francia gazdaság egyik kiemelt ágazata.

Az ágazat képviselői többször tárgyaltak a kormánnyal, és kértek valamilyen lehetőséget a nyitásra, de miután karácsonykor zárva maradtak a pályák, már várható volt, hogy elúszott a síszezon. A karácsonyi időszak adja ugyanis a bevételek nagyjából ötödét a sípályákon. Amikor bejelentették, hogy a Nizzától csupán alig egy órányi autózásra kezdődő alpesi pályák a februári, tradicionális francia síszünetre sem nyithatnak ki bizonyossá vált, hogy nem lesz szezon. Ez a hét adja ugyanis a karácsony mellett a bevételek másik nagy tömbjét.

Nem véletlenül különített még el májusban 18 milliárd eurónyi segélyt a francia állam a turizmus számára, 2 millió ember dolgozik az országban a szektorban, a GDP 7 százalékát adja. Miután bejelentették, hogy a síszünet is elmarad, az addigra még egy kicsit a nyitásban és a szezon megmentésében reménykedő hegyi szektor vállalkozóit azzal segítették ki, hogy a gigantikus, turizmust segítő csomagban egy jó nagy szeletet félreraktak nekik, így várhatóan a keletkező hiány 70 százalékat tudják majd ebből fedezni a pórul járt pályadolgozók, hoteltulajdonosok, hegyimentők és további sok ezer ember, akik az elmaradt szezon miatt bevételek nélkül maradtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!