Húszan halálra fagytak Amerikában a rendkívüli hideg miatt

2021. február 17. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendkívüli hideg időjárás Amerika déli államaiban húsz áldozatot követelt és milliókat hagyott áram nélkül, írja a Sky.

Az Egyesült Államok téli extrém hidege több városban is rekordalacsony hőmérsékletet hozott, Minnesotában elérte a -39 fokot, míg Omahában a -30, Sioux Fallsban pedig a -26 fokot. Az ország több részén bezártak az iskolák és az üzletek, milliók maradtak áram nélkül. Az extrém fagyban eddig összesen húszan haltak meg tengerparti tornádó, autóbalesetek és szén-monoxid-mérgezés miatt.

A legnagyobb fagy Texast érte, itt maradt ki a legtöbb helyen az áram. Egy texasi rezervátumban több majom és madár is halálra fagyott. A San Antonio közelében lévő intézet igazgatója azt nyilatkozta, hogy a 28 hektáros rezervátumban egyből megkezdték az állatok mentését, amint elment az áram, de ekkorra több majom és madár is elhullott, pontos számukat még nem tudják.

A fagyos időjárás a koronavírus elleni oltások szállítását is veszélyeztette, Joe Biden elnök sürgősségi ellátást ígért az érintett államoknak. Egy texasi megyében több mint 8000 adag Modernát kellett beadni, miután az azt tároló intézményben elment az áram, illetve a tartalékgenerátor sem működött.

Az előrejelzések szerint a hideg még kitart pár napig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!