Koronavírusban halt meg a rettegett Securitate 1978-ban disszidált tábornoka

2021. február 16. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

92 évesen az Egyesült Államokban meghalt Mihai Pacepa, aki egy időben a román diktátor, Nicolae Ceausescu személyes tanácsadója volt – közölte a Szabadeuropa.hu.

Mihai Pacepa 1975-ben – Fotó: ROMPRES / AFP
Mihai Pacepa 1975-ben – Fotó: ROMPRES / AFP

Pacepa a Securitate tábornoka volt, ebben a minőségében kért tőle egy gyilkosságot Ceausescu 1978-ban, a Szabad Európa Rádió romániai szolgálatának vezetőjét kellett volna likvidálnia. Ezt nem hajtotta végre, és elhagyta az országot. Később úgy nyilatkozott, szégyenkezett amiatt, hogy a züllött és korrupt Ceausescu nomenklatúrához tartozott.

A keleti blokk országai közül ilyen magas beosztásban lévő tiszt sehol máshol nem disszidált. Magas vérdíjat, egymillió dollárt tűzött ki rá a diktátor. Carlos, a Sakál állítólag 5 millió dollárt kapott azért, hogy megölje. A rá kiszabott halálos ítéletet csak 1999-ben semmisítette meg a román legfelsőbb bíróság. Pacepa 1978 júliusban Jimmy Carter amerikai elnöktől kapott politikai menedékjogot, és a kormány védelme alatt élt, hamis személyazonossággal. Ezt a nevével együtt kétszer is meg kellett változtatnia, miután lelepleződött.

Emlékiratait 2009-ben publikálta, 2013-ban jelent meg Ronald Rychlak amerikai történésszel közösen írt Dezinformáció című könyve. 2013-ban arról beszélt, kimondhatatlanul vágyik arra, hogy visszatérhessen Romániába, és letérdelhessen a szülei sírjánál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!