Dániában és Németországban készülhetett terrortámadásra az a 14 ember, akiket a napokban vettek őrizetbe

2021. február 12. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dániában és Németországban összesen 14 embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanúja miatt – írja az AP a dán hatóságok pénteki sajtótájékoztatója alapján.

Flemming Drejer, a dán Biztonsági és Hírszerző Szolgálat (PET) operatív vezetője aggasztónak nevezte az előkészületeket, ugyanakkor azt mondta, hogy a veszély még nem volt közvetlen.

Az ügy részleteiről kevés információt adnak ki a sajtónak a dán hatóságok, de az kiderült, hogy tizenhárom gyanúsítottat Dániában vettek őrizetbe, közülük heten már előzetes letartóztatásban vannak. Náluk fegyvereket, bombagyártásra alkalmas alapanyagokat és az Iszlám Állam zászlóját is megtalálták a hatóságok. A Sjaelland szigetén szombat és hétfő között tartott műveletben a PET és a dán rendőrség vett részt.

A dániai Holbaek Apotekerhaven negyede 2021. február 12-én, ahol a dán rendőrség házkutatásokat tartott az előző napokban. Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Claus Bech
A dániai Holbaek Apotekerhaven negyede 2021. február 12-én, ahol a dán rendőrség házkutatásokat tartott az előző napokban. Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Claus Bech

A német rendősrég korábban azt közölte, hogy három szír állampolgár is van a gyanúsítottak között, akik 33, 36 illetve 40 évesek, és a múlt héten tartóztatták le őket, egyiküket Németországban a többieket Dániában. Az ügyben tartott házkutatás során a Berlintől délnyugatra található Dessau-Rosslau városban 10 kilogramm fekete port és biztosítékot is találtak a rendőrök a német ügyészség közleménye szerint.

A német DPA hírügynökség információi szerint a szír gyanúsítottak testvérek, közülük ketten 1998-ban érkeztek Németországba, ahol később menekült státuszt kaptak. A robbanóanyagkészítéshez lengyel forrásból szerezhették be a vegyszereket, amelyeket először Dessau-Rosslauba vittek, majd onnan szállították tovább Dániába.

A német hatóságokat sajtóértesülések szerint a szír gyanúsítottak hozzátartozói értesíthették a rokonaik radikalizálódásáról és szélsőségesen iszlamista nézeteiről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!