Megtalálhatták az Iszlám Állam által 2015-ben lefejezett régész holttestét

2021. február 8. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szíriai hatóságok úgy vélik, hogy megtalálták Hálid al-Aszaád szíriai régész holttestét, akit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai nyilvánosan lefejeztek 2015-ben – közölte az MTI.

A BBC szerint a régészt azért ölték meg, mert nem volt hajlandó elárulni nekik, hogy hol találhatóak értékes műkincsek Palmüra ókori városában. A brutális gyilkosság része volt annak a sor szörnyű atrocitásnak, amelyet a dzsihadisták elkövettek az idő alatt, amíg uralmuk alatt tartották az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínt.

A gyilkosság idején 83 éves Aszaád holttestét Palmürától keletre található Kahlulban találták meg, két másik ember maradványaival. Mindhárom testet DNS vizsgálattal azonosítják.

Aszaád több mint 50 évet áldozott életéből Palmürára. A nagy tiszteletnek örvendő régész 2003-ban visszavonult mint a helyszín főrégésze, de folytatta a kutatásokat a térségben, míg az végül az Iszlám Állam kezére került. Három fia és veje – akik szintén régészek – a fővárosba menekültek egy közeli múzeumból származó értékes műkincsek százaival. Aszaád kitartott amellett, hogy nem hagyja el otthonát, akkor sem, ha megölik. Az idős régészt az Iszlám Állam elfogta, és kifaggatta további műkincsek hollétéről. Aszaád nem volt hajlandó együttműködni, ezért a dzsihadisták 2015 augusztusában lefejezték Tadmur városának egyik terén. A gyilkosságot követően Palmüra számos, az 1. és 2. századból származó részét semmisítette meg a műemlékeket bálványimádásnak tartó Iszlám Állam.

A szíriai kormányerők 2017 márciusa óta tartják ellenőrzésük alatt a helyszínt, a helyreállítási munkálatok mindazonáltal korlátozott mértékben haladnak a jelenleg is dúló polgárháború miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!