572 milliárd forintnyi rubelt kell fizetnie a három legnagyobb orosz oligarcha cégének, amely véletlenül 20 ezer tonna olajat öntött egy folyóba

2021. február 5. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

146 milliárd rubeles (572 milliárd forintos) büntetést szabott ki pénteken egy orosz bíróság a Nornickel bányaipari óriás egyik leányvállalatára a tavaly májusban történt környezetszennyezésért – írja az MTI. A kétmilliárd dollárnak megfelelő büntetés a cég 2019-es adózás utáni nyereségének harmada. A hatmilliárd dolláros nyereséget 13 milliárd dolláros forgalom mellett érték el.

Kevéssel csökkent a három oligarcha cégének büntetése

A Krasznojarszki terület döntőbíróságán zajló perben az orosz környezetvédelmi felügyelet, a Roszprirodnadzor 148 milliárd rubel pénzbüntetést kért az NTEK-re a környezeti károk miatt. A törvényszék részben méltányolta a kérést, csak kétmilliárddal csökkentette az összeget, így a vállalatnak 146 milliárd rubelt kell fizetnie.

Tavaly május végén a NTEK-hez tartozó hőerőmű egyik olajtározójából húszezer tonna nyersanyag ömlött ki, miután megsüllyedt a létesítmény tartószerkezete.

A környezetvédelmi felügyelet 148 milliárd rubelre becsülte a környezeti károk nagyságát, a Nornickel azonban nem értett egyet a számolási módszerrel, és úgy kalkulált, hogy az okozott kár ennél közel hétszer kisebb, 21,4 milliárd rubel.

A Nornickel a világ legnagyobb, nikkelt és palládiumot bányászó és olvasztó vállalata, a réztermelésben pedig a hetedik a világon. A cég ezenkívül tucatnyi nemes- és értékes fémet termel, kezdve a platinától és aranytól egészen az irídiumig.

A Nornikkel három fő részvényesei Oroszország leggazdagabb milliárdosai között vannak:

  • Vlagyimir Potanyin – 28,2 milliárd dollár
  • Oleg Deripaszka – 4,5 milliárd bár egykor ez volt a jelenlegi adat tízszerese is, akkor ő volt a leggazdagabb orosz,
  • Roman Abramovics – a Chelsea és számos jacht tulajdonosaként is ismert oligarcha vagyona 9,1 egy milliárd dollár, bár korábban ő is ennek sokszorosával állt a legvagyonosabb oroszok listájának élén.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!