Az Európai Központi Bank volt elnökét kérték fel kormányalakításra Olaszországban

2021. február 3. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Sergio Mattarella olasz államfő szerdán felkérte Mario Draghit, az Európai Központi Bank előző elnökét egy szakértői kormány megalakítására, írja az MTI. Draghi, aki a hírek szerint már kész kormánylistával járult az elnök elé, a helyi politikai gyakorlatnak megfelelően fenntartással elfogadta a megbízást, és egységre szólított fel. Elemzők szerint a 73 éves Draghit az olasz közvélemény megfelelő személynek tartja a koronavírust követő gazdasági-pénzügyi talpraállás biztosítására.

Olaszországban január közepén robbant ki a kormányválság, miután a 2019 szeptemberében alakult második Conte-kormányból az Élő Olaszország január 13-án kivonta minisztereit, és Giuseppe Conte január 26-án benyújtotta a lemondását. A kormánytöbbség egyben tartására irányuló egyeztetések kudarcba fulladtak. Sergio Mattarella államfő kedden jelentette az eddigi kormánytöbbség végét, két utat jelölve meg: egy másik kormány azonnali felállítását vagy az előrehozott választásokat. Szerinte a sürgős lépéseket követelő koronavírusjárvány-helyzetben teljes döntési joggal bíró kormányra van szükség, ami egy választási kampány esetében nem lenne lehetséges.

Mario Draghi sajtótájékoztatót tart a római Quirinale elnöki palotában február 3-án, miután Sergio Mattarella olasz államfő felkérte őt egy szakértői kormány megalakításra. Fotó: Roberto Monaldo / MTI/EPA/LAPRESSE
Mario Draghi sajtótájékoztatót tart a római Quirinale elnöki palotában február 3-án, miután Sergio Mattarella olasz államfő felkérte őt egy szakértői kormány megalakításra. Fotó: Roberto Monaldo / MTI/EPA/LAPRESSE

Az államfő azzal indokolta döntését, hogy a parlament feloszlatása és a választások között hatvan napnak kell eltelnie, és 2018-ban a voksolás után öt hónapig tartott az új kormány felállítása. Elvetette, hogy Giuseppe Conte ügyvivő miniszterelnökként vezesse az országot a választásokig hangoztatva, hogy korlátozott cselekvésű kormány helyett súlyos döntésekre felhatalmazott csapatra van szükség az ország előtt álló hónapokban. „A következő időszak sorsdöntő lesz a vírus elleni küzdelemben, amelyet vagy legyőzünk, vagy elsöpör bennünket” – mondta az államfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!