A WHO, Navalnij és Greta Thunberg a Nobel-békedíj esélyesei között

2021. január 31. – 14:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap zárul a jelölési időszak az idei Nobel-békedíjra. Az eddig beérkezett nevek közül esélyesként emlegetik a WHO-t, Greta Thunberg klímaaktivistát és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust is.

A Reuters beszámolója szerint több ezren adhatnak le jelöléseket a díjra, elsősorban korábbi nyertesek és parlamenti politikusok. A jelöltek teljes listája a hagyományokhoz híven titokban marad.

A döntőbizottságot nem kötelezik a jelölések, de 2014 óta minden évben (2019 kivételével) olyan személy nyert, akit norvég törvényhozók is jelöltek. A hírügynökség felmérése szerint idén az ő jelöléseik közé esett Thunberg a klímaügyben kifejtett tevékenysége miatt, Navalnij az Oroszország békés demokratizálásáért folytatott törekvése miatt, a WHO pedig a szegény országok vakcinációját segítő COVAX-programja miatt.

Vannak más esélyes nevek is a kalapban, például a belarusz kormányellenes tüntetések olyan vezéralakjai, mint Szvetlana Tyihanovszkaja, Maria Kolesnikova és Veronika Capkala. Egy norvég képviselő a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezetet is jelölte, amiért „harcol azért, hogy megőrizze a demokráciát mint kormányzási módot Európában”. A Reuters szerint Donald Trump volt amerikai elnököt is jelölték, csakúgy mint az ENSZ menekültügyi intézményét (UNHCR) és számos nemzetközi újságíró-szervezetet (pl. International Fact-Checking Network és Reporters without Borders).

A díjat októberben osztják ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!