17 évesen coming outolt 2020 legbefolyásosabb embereinek egyike, JoJo Siwa, és ez elég nagy dolog

Legfontosabb

2021. január 30. – 15:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sejteni ugyan lehetett valamit abból, hogy már idén januárban LMBTQ-tagnak vallotta magát a 17 éves amerikai énekesnő-youtuber-tiktoker, JoJo Siwa, de bő egy hete ennél is nagyobb lépésre szánta el magát, és feltöltött a Twitterre egy fotót, ami mellé azt írta, a pólót az unokatesójától kapta.

A kép felért egy coming outtal, mert a pólón az állt,

„a legjobb meleg unokatestvér”.

Később Siwa követőinek hosszabban beszélt még arról, mennyire hálás a támogatásért, amit kapott – egyebek mellett a Gyűrűk Ura Gandalfját alakító, homoszexualitását szintén nyíltan vállaló Sir Ian McKellentől is.

Siwa esete azonban más, mint a hagyományos hollywoodi hírességeké, akik felnőttként, adott esetben több évtizedes bujkálás után vállalják fel a szexuális irányultságukat. A Time 2020-as, 100 legbefolyásosabb embert felsorakoztató listáján is szereplő Siwa csak 17 éves, ráadásul a hírt egy tőle eltávolító helyzet, tévéműsor, címlap helyett a legnagyobb természetességgel, az őt követő összesen több tízmillió, főként általános iskolás gyerekeknek tulajdonképpen szemtől szembe jelentette be.

A LMBTQ+ emberek ábrázolását, illetve annak fiatalokra gyakorolt hatását tanulmányozza a Washingtoni Állami Egyetem egyik adjunktusa, Traci Gillig, aki a fiatal énekesnő példájában azt látta: a büszkesége és a magabiztossága óriási segítséget nyújtott neki abban, hogy a negatív hangok legyenek kisebbségben, és a közösségi média inkább támogató közeget jelentsen neki. Ami egyúttal nagy lökést adhat az LMBTQ fiataloknak is, akik követik a fiatal tiktoksztárt.

Egyik követője azt kérdezte tőle, hogyan szeretné, ha most azonosítanák őt, mire Siwa azt mondta, nem tudja. Amikor arról kérdezték, hogy mióta tudja, hogy LMBTQ, azt mondta: talán egész életében tudta. Ahogyan azt is, hogy a megfelelő ember számára lehet férfi, vagy nő, mindegy, mindkettő szuper.

JoJo Siwa példája talán abban is segítséget nyújthat, hogy a szülők kicsit komolyabban vegyék a gyermekeik szexuális irányultságára vonatkozó jelzéseket, mondta a CNN-nek Lori Duron, aki az LMBTQ gyerekeket és szüleiket támogató szervezet, a PFLAG tagja.

Duron nem alaptalanul mondja ezeket: fia 13 évesen állapította meg magáról, hogy meleg, és hogy emellett nembináris a genderidentitása (azaz nem választ aközött, hogy férfi vagy nő).

„Azt hiszem, a coming outtal mindig jár egy alapvető megbélyegzés, ez egy nagyon-nagyon-nagyon ijesztő dolog. Többé már nem az. Olyan sokan elfogadóak, és olyan sok a kedves, szerető ember. Persze, mindig lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy nem vagy normális, de ez a te normálisod”

– idézte Siwát a CNN.

És valóban, a coming out a kutatási eredmények alapján egy nagyon ijesztő esemény a gyerekek életében. A Human Rights Campaign felmérése szerint tízezer megkérdezett gyerekből csak valamivel több mint ötezer mondta el a családjának, hogy LMBTQ, ám ezek a gyerekek sokkal boldogabbnak érezték magukat a coming out után, mint később is rejtőzködő társaik.

Az énekesnőt támogatták a szülei, ami szintén pozitív példaként állhat a hasonló helyzetbe kerülő szülő előtt. Siwa beszámolója szerint édesapja azt mondta neki:

„a szerelem egyetemes”,

édesanyja pedig, akivel korábban feltűnt a Dance Moms című műsor két évadában is, szintén támogatásáról biztosította lányát, amikor azt írta, a legfontosabb az, hogy önmaga legyen.

SWAT-egységet hívtak az otthonához

Persze nem minden ennyire rózsaszín, voltak a követői között is olyanok, akik nem támogatták Siwát, az egyik szülő azt írta, sosem engedi többé a gyerekének, hogy az énekesnőt nézze. Siwa erre válaszolt, annyit, hogy oké, amire tömegével kapta a lájkokat.

Volt ennél meredekebb is, amikor a coming outja után valaki egy SWAT-egységet hívtak ki a házához egy kamu telefonhívással. Ettől azért eléggé megijedt, de a nyilatkozatai alapján nem bánta meg a coming outot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!