Több mint 1300 éves mecsetre bukkantak Izraelben

2021. január 29. – 20:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különösen ritka, nagyjából 1300 éves mecsetet találtak Izraelben – írta meg a Times of Israel.

Az épület maradványait a Kineret-tótól délre, Tiberias városában tárták fel. A mecsetet Kr.u. 670 környékén építhették, nagyjából egy emberöltővel Mohamed proféta halála után, ezzel pedig egyike a legrégebbi muszlim imaházaknak.

A legtöbb ennyi idős vallási épület, például a jeruzsálemi Al-Aksza-mecset, vagy ma is használatban van, vagy már rájuk építettek mást, ami miatt nem lehet őket rendesen feltárni, ezért is számítanak egyedülállónak a tiberiasi romok. Az épület körüli régészeti munkálatok februárban kezdődhetnek meg.

Gideon Avni, az Izraeli Régiségügyi Hatóság legfőbb régésze szerint az újonnan felfedezett imaház azt is tisztázhatja majd, hogy pontosan mikor kezdték el a mecseteket Mekka felé tájolva építeni.

A lapnak nyilatkozó Katia Cytryn-Silverman, a Héber Egyetem iszlám régészeti szakembere szerint a mecset arra is bizonyság, hogy a muszlimok által elfoglalt Tiberiasban toleránsak voltak a keresztény és zsidó vallással is. A régész szerint ugyanis az épület évtizedekkel azután épült, hogy elfoglalták a várost, amely arra enged következtetni, hogy a krábbi elméletekkel szemben, az iszlám vallásúak nem érezték szükségesnek, hogy azonnal mecseteket építsenek a településen és a többi vallás templomait sem rombolták le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!