Portugáliában mostantól legális az eutanázia

2021. január 29. – 20:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken törvényesítette az eutanáziát a portugál parlament, így Portugália a hetedig a világon, ahol a végstádiumban lévő betegek részére engedélyezett az orvosok általi „kegyes halál”, írja az MTI.

Azok a 18 éven felüli betegek kérhetik az orvosi beavatkozást, akik már végstádiumú betegségben szenvednek, fájdalmaik állandóak és elviselhetetlenek. Ebbe nem tartoznak bele azok a betegek, akiknek mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy meghozzanak egy ilyen döntést.

Csak azoknak engedélyezik az eutanáziát, akik portugál állampolgárok, vagy állandó lakhellyel rendelkeznek az országban. Így akarják elkerülni, hogy a külföldiek ezzel a céllal utazzanak az országba.

A törvényt még a konzervatív Marcelo Rebelo de Souza elnöknek is jóvá kell hagynia, de ő korábban azt mondta, hogy tiszteletben fogja tartani a parlament döntését. A liberális-konzervatív Szociáldemokrata Párt szerint rosszul időzítették a törvényt, mert a koronavírus-világjárvány idején

„nagy a nyugtalanság, nagy a félelem azok között az emberek között, akiknek az élet és halál kérdésével kell megbirkózniuk”.

A parlamenthez intézett levelében a járvány által súlyosan érintett portugáliai idősotthonok többségét kezelő két intézmény kiemelte, hogy az eutanázia jóváhagyása tiszteletlenség ezekkel az emberekkel szemben.

Az Emberek, Állatok, Természet (PAN) nevű zöldpárt parlamenti frakcióvezetője, Ines Real azt mondta

„Nem becsületes dolog az ország életének rendkívüli nehéz pillanatára hivatkozni, (.) hogy összemossák a Covid-19 okozta haláleseteket a szenvedők számára az eutanáziát engedélyező törvénykezési folyamattal”.

A katolikus többségű Portugáliában 2007-ben legalizálták a művi terhesség-megszakítást és 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!