Egy osztrák férfi nagy összeget hagyott arra a falura, ahol őt és családját védték a náciktól

2021. január 29. – 21:27

frissítve

Egy osztrák férfi nagy összeget hagyott arra a falura, ahol őt és családját védték a náciktól
Fotó: LUC OLIVIER/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eric Schwam tavaly decemberben halt meg 90 évesen, és 1943-ban kerültek családjával a délkelet-franciaországi Le Chambon-sur-Lignon nevű faluba, ahol a második világháború idején több ezer zsidót bújtattak, köztük őt és a családját is.

A falu polgármestere megerősítette, hogy a férfi a végrendeletében döntött arról, hogy nagy összeggel támogassa a falut, de összeget nem mondott. A polgármester elődje viszont azt nyilatkozta az egyik helyi médiának, hogy érdeklődött az ügyben, és az összeget körülbelül 2 millió euróra saccolják.

Denise Vallat, a falu kulturális és kommunikációs alkalmazottja azt mondta, hogy körülbelül 3 hete kereste meg őket egy jegyző az adomány miatt, illetve hogy Schwam nagyon diszkréten akarta kezelni az adomány összegét.

A férfi a nagymamájával és szüleivel érkezett a településre, arról nincs információ, hogyan kerültek pont oda, viszont annyi biztos, hogy korábban a dél-franciaországi Rivesaltes táborban tartották őket, ahol civileket internáltak még mielőtt 1942-ben bezárták volna.

(BBC)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!