Négy éven át újítják fel Párizs egyik jelképét, a Pompidou Központot

2021. január 26. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

2023-tól négy évre bezár Párizs egyik jelképe, a Pompidou Központ, a 2024-es párizsi olimpia eseményei alatt sem lesz látogatható.

A korábbi köztársasági elnök, Georges Pompidou-ról elnevezett épületet 1977. január 31-én adták át, felújítása elkerülhetetlen, mert a 44 év alatt a korrózió nem kímélte az extravagáns épületet. A felújítás alatt teljesen azbesztmentesítik, és a mozgáskorlátozottaknak akadálymentesítik az épületet. A legmodernebb energetikai szabványoknak megfelelően fogják átadni majd 2027 elején, a megnyitó ötvenedik évfordulóján.

A Pompidou Központ – Fotó: AFP/Francois Guillot
A Pompidou Központ – Fotó: AFP/Francois Guillot

Roselyne Bachelot kulturális miniszter előtt két lehetőség volt, az egyik, hogy a részleges működés mellett kezdődnek el a munkálatok, a másik a bezárás. Utóbbi mellett határozott, mert ezt nevezte olcsóbbnak.

A kulturális központ a járvány miatt jelenleg is zárva tart, 2019-ben 3,2 millió látogatót vonzott a világ minden pontjáról. A központban kiállításokat és koncerteket tartottak, és egy hatalmas könyvtárral is rendelkezik. 120 ezer modern műalkotás otthona is egyben, ami a második legnagyobb gyűjtemény a világon New York mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!