37 év után azonosították a Green River-i sorozatgyilkos legfiatalabb áldozatát

2021. január 26. – 10:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gary Ridgway, a hírhedt Green River-i sorozatgyilkos legfiatalabb áldozata egy 14 éves lány volt, és 37 év telt el az azonosításáig onnantól, hogy megtalálták a washingtoni Seattle környékén a maradványait.

Wendy Stephenst King megye seriff hivatala és a DNA Doe project azonosította, egy olyan genealógia segítségével, ami nyilvánosan elérhető DNS-adatbázisokat használ az azonosítatlan áldozatok rokonainak felkutatására.

A 14 éves áldozat maradványait 1984. március 21-én találták meg egy baseballpálya melletti erdős területen, SeaTac mai külvárosában, miután a föld tulajdonosának a kutyája egy emberi lábcsonttal ment haza. A nyomozók szerint ekkor már körülbelül egy éve halott volt Ridgway feltehetően legfiatalabb áldozata.

Gary Ridgway a 80-as években és a 90-es évek elején elején tartotta rettegésben Washington államot, elsődleges célpontjai a szexmunkások és a szökevények voltak. Sok áldozatának holttestét a Green King közelében, South King megyében találták meg.

Bár a gyilkosságok miatt sokáig volt gyanúsítható, de a bűnösségét csak akkor tudták bizonyítani, amikor már volt annyira fejlett a DNS-technológia, hogy nyálminta alapján azonosítani tudták 2001-ben.

2003-ban 49 gyilkosságot vallott be Ridgway azért, hogy elkerülje a halálbüntetést, sőt, felajánlotta, hogy együttműködik az áldozatok felkutatásában és egyéb részleteket ad meg a gyilkosságokról a sikeres nyomozáshoz.

Ő lett ezután az Egyesült Államok második legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosa, előtte Samuel Little áll, aki 1970 és 2005 között 90 gyilkosságot vallott be, ebből 50-et az FBI is igazolt.

Ridgway egy kísérő nyilatkozatban bevallotta, hogy az összes gyilkosságot a washingtoni King megyében követte el, két nő maradványait viszont elszállította az oregoni Portlandbe, hogy megzavarja vele a rendőrséget. Állítása szerint azért voltak prostituáltak az elsődleges célpontjai, mert könnyű volt felvenni őket és a legtöbbjüket utálta.

2004. február 9-én a megyei ügyészek elkezdték kiadni Ridgway vallomásairól készült felvételeket videokazettán, ezekből az egyik interjúban eleinte azt mondta a nyomozóknak, hogy ő felelős 65 nő haláláért. Egy másikban pedig azt, hogy 71 áldozata volt, és mindegyik nővel szexelt, mielőtt meggyilkolta volna őket. Ezt a részletet viszont csak az ítélethirdetés után vallotta be.

Ridgway most 71 éves és jelenleg is a Washington állami büntetés-végrehajtó intézetben tölti büntetését, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

(Sky News)

(Borítókép: King County Sheriff’s Office)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!