Meglepően sokat költ brüsszeli lobbira a Fidesz

2021. január 25. – 13:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Szabad Európa megnézte, hogy a Fidesz pártalapítványának költségvetési támogatása, a 4 millió euró, hogyan aránylik az európai pártszövetségek költségvetéséhez – amelyek tehát nem csak egy ország egyetlen pártját szolgálják -, és látványos eredményre jutottak.

Ahogy azt a Hvg.hu korábban megírta, tavaly a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 2,274 millió euróért ( kb 800 millió forint) vett egy belga céget, hogy az alapítvány hozzájusson egy brüsszeli, frekventált helyen lévő 506 négyzetméteres irodaegyütteshez.

A pártalapítvány 2019. évi beszámolójából kiderül, hogy 4 millió eurónyi költségvetési támogatást kapott az államtól.

- Eközben az egész Néppárt alapítványa évi 7 millió euróból kijön, írja a Szabad Európa. A legnagyobb európai pártcsalád alapítványa – amely elviekben a Fidesz érdekeit is szolgálja – egy 780 négyzetméteres irodában működik, a költségvetésének nagy részét pedig az Európai Parlament állja (7 millióból hatot).

- A szociáldemokraták 4,5 millió euróból gazdálkodnak: a pártcsalád alapítványa egy 68 tagszervezetből álló hálózat, ezek közül 43 teljes jogú tag, 20 megfigyelői státusszal és öt szervezet nem hivatalos tagsággal rendelkezik. Egy 759 négyzetméteres irodát bérelnek.

- A liberális pártcsalád alapítványa – amelynek 47 tagszervezete van – egy 165 négyzetméteres ingatlant bérel. Az alapítvány éves összköltségvetése valamivel több mint kétmillió euró, ami fele a Fidesz alapítványénak, írja a lap.

„Megnéztük néhány nagy európai ország kormánypártját, hogy tartanak-e fent külön brüsszeli irodát saját tevékenységük képviseletére. Egyetlen ilyen esetet sem találtunk, valamennyien beérték a saját pártcsaládjuk által nyújtott lehetőségekkel” – teszi hozzá a Szabad Európa.

FRISSÍTÉS: A Polgári Magyarország Alapítvány a cikk megjelenése után közleményt adott ki, amelyben reagálnak. A fenti, szemlénk utolsó bekezdésében idézett részletre például azt írják:

A fenti mondat könnyen félreértelmezhető állítás, mivel a német CDU (KAS Europabüro Brüssel), a CSU (HSS Europa- Büro Brüssel), és a Zöldek (Heinrich Böll Stiftung European Union) pártalapítványai is jelen vannak Brüsszelben, több alkalmazottal. Sőt, a pártalapítványokon túl a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat is működtet Brüsszelben ”Budapest irodát„, melynek a fővárosi önkormányzat a közelmúltban 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a rendelkezésére álló összegét”.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!