Macron: Franciaország szigorítani fogja az vérfertőzésre vonatkozó jogszabályokat

2021. január 24. – 10:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorítani fogja Franciaország az incesztusra vonatkozó törvényeit, jelentette be Emmanuel Macron elnök szombati tweet-sorozatában, miután az egész országban felháborodást váltott ki egy könyv, amely egy híres francia politikai elemzőt, Olivier Duhamelt a mostohafiával szembeni, két éven át tartó erőszakkal és szexuális visszaélésekkel vádol. Macron Twitter-oldalán egyértelművé tette, hogy a konkrét eset kivizsgálásán túl Franciaországnak ki kell igazítania törvényeit, hogy azok jobban megvédjék a gyermekeket a szexuális erőszaktól, és felkérte az igazságügyi minisztert, hogy kezdjen társadalmi és szakmai konzultációt, amelynek célja a jogalkotási javaslatok gyors megfogalmazása.

„Az erőszaktevők után fogunk menni”

– írta a francia elnök. Macron ugyanakkor emlékeztetett, Franciaország már 30 évre növelte az incesztus elévülési idejét, és szigorúbbá tette a gyermekekkel dolgozók ellenőrzését. Szerinte azonban még ennél is sokkal többre van szükség. A gyermekeknek szóló jelenlegi rutinszerű orvosi vizsgálatok részeként Franciaország bevezeti a szexuális, illetve szexuálpszichológiai ellenőrzéseket az általános és középiskolákban annak érdekében, hogy a gyermekek lehetőséget kapjanak a kérdésről való konzultációra a megfelelő szakemberekkel. Azt is bejelentette, hogy jobb lesz a pszichológiai segítség az incesztus áldozatai számára, és a társadalombiztosítás megtéríti azt.

A Reuters emlékeztet, az elmúlt hetekben emberek százai keresték fel az elnök és más döntéshozók közösségi médiáplatformjait, hogy elmondják saját történeteiket, miután megjelent egy könyv, amelyben Olivier Duhamelt francia professzort és alkotmányos szakembert vérfertőző kapcsolat létesítésével, és nemi erőszakkal vádolták meg. A könyvet Duhamel mostohalánya, Camille Kouchnera volt külügyminiszter, a Médecins Sans Frontières civil szervezet alapítóának, Bernard Kouchnernek a lánya írta. Duhamel a nyolcvanas években akkor 14 éves nevelt fiát rendszeresen, két éven át erőszakolta, amiről a fiú ikertestvérének könvye nyomán derül fényt. Korábban a fiú állítólag a rendőrségen is vallomást tett az ügyben, amelynek ugyanakkor nem lett következménye.

Duhamel a hónap elején lemondott posztjáról a Sciences Po, Franciaország egyik legfontosabb egyetemén, a könyv megjelenését követően. Érdemben ugyanakkor sem Duhamel, sem ügyvédje nem kommentálta az 1980-as évekbeli vádakat.

Frederique Vidal felsőoktatási miniszter vizsgálatot rendelt el a Sciences Po-nál az ügy tisztázása, és a felelősök felkutatása érdekében.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!