Törvényi védelmet kap Franciaországban a lószarszag

2021. január 21. – 22:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A falusi turizmus velejárója, hogy a falvakba városi népek vonulnak pihenni, akik aztán hisztiznek a kutyaugatás miatt, befogják az orrukat a pöce mellett, és hőbörögnek, ha nem kapnak Magyar Narancsot a kisboltban más kulturális közegből érkezve nem mindig rezegnek azonos frekvencián a helyiekkel. Ebből a jelenségből lett elegük a franciáknak, ahol törvényi védelem alá került a vidéki zajok és szagok alkotta érzékszervi örökség. Például a békabrekegés. Meg a kakaskukorékolás. Sőt, a tehéntrágya és a lócitrom szaga. A törvény célja, hogy megvédje a falusi élet mindennapi alkotóelemeit a békére és csendre vágyó, újonnan vidékre érkezőkkel szemben – írja az MTI.

A francia szenátorok csütörtökön adták meg végleges jóváhagyásukat a törvényre, amelyre a vidéken élők és az ott vakációzók között egyre gyakoribbá váló konfliktusok miatt lett szükség. „A vidéki élethez el kell fogadni néhány kellemetlenséget is” – fogalmazott Joel Giraud vidékügyi miniszter. A törvény az említettek mellett a tehenek nyakában szóló kolompokat, a tücskök ciripelését, a traktorok kora reggeli zaját is Franciaország vidéki örökségének részévé nyilvánította. Erre azért volt szükség, mert az országban az elmúlt években nem voltak ritkák az olyan perek, amelyeket hangos állatok vagy templomharangok miatt indítottak.

Bíróságon kellett például megvédeni egy kakas jogát ahhoz, hogy tovább kukorékolhasson. A szárnyas tulajdonosa ellen két nyugdíjas emelt panaszt. A pár nyaralót vásárolt az Atlanti-óceánon fekvő Oléron-szigeten, Maurice viszont reggeli kukorékolásával nem hagyta aludni őket. A bíróság alapos vizsgálat után a panaszosok ellen döntött, sőt elrendelte, hogy a perköltségek viselése mellett 1000 euró kártérítést fizessenek Maurice tulajdonosának. A Maurice körül kirobbant vita egész Franciaországot megmozgatta, hiszen a gall kakas nemcsak az ország címerállata, hanem a vidéki lakosság és a vidékre költözők közötti konfliktus szimbólumává is vált. A Maurice-nak otthont adó Saint-Pierre-d'Oléron falu polgármestere indítványozta, hogy a vidéki zajokat helyezzék védelem alá a nemzeti kulturális örökség részeként. Maurice támogatására több százezren írtak alá egy petíciót, és sokan pólókat is vásároltak, amelyeken a kakas látható „Hagyj kukorékolni!” felirattal.

Egy másik, korábbi ügyben egy grignols-i házaspárnak le kellett csapolnia kerti tavacskáját, mert a helybéli lakosok nem voltak elragadtatva a békák brekegésétől. Egy nő 2019-ben Landes megyében egy kacsatenyésztő ellen nyújtott be keresetet, mert zavarta a kacsák és libák állandó hápogása és gágogása a hátsó kertjében. A beadványt a bíróság elutasította.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!