Deportálják a digitális nomádot, aki a határzár ellenére a Balira való költözést népszerűsítette

2021. január 20. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Kristen Gray néhány napja arról írt a Twitteren, hogy milyen jó ötlet volt Balira költözni a barátnőjével. A posztokat azóta törölte, de újra felbukkantak. Többek között arról ír, hogy mennyivel olcsóbb ott az élet, így egy kis lakás helyett egy házat tud bérelni, és az amerikai múltjához képest luxusban él. Megemlítette, hogy milyen jó feketének lenni Balin, valamint azt, hogy a hely LMBT-barát.

Gray egy e-könyvet is kiadott, amiben azt írja le, hogyan költözhet valaki a járvány miatt bevezetett határzár ellenére Balira – a könyvben még a bevándorlási ügynökének elérhetőségeit is megadja.

Ezen a helyiek felháborodtak. Sokan például azért mérgesek, mert szerintük Gray úgy tartózkodik a szigeten, hogy már lejárt a vízuma, és nem fizet adót. Utóbbira a magára digitális nomádként utaló nő azt válaszolta, hogy persze hogy nem fizet adót, hiszen online magánvállalkozásával nem rúpiában kapja a fizetését, hanem dollárban.

Sokak azt is szóvá teszik, hogy a gazdag nyugatiak beköltözése csak még jobban elmélyíti a társadalmi egyenlőtlenséget.

A Reuters szerint a tweetekre a hatóságok is felfigyeltek, és a helyi jogi ügynökség szerint az amerikai nőt azonnal deportálják, amint rendelkezésre áll egy repülő. Gray addig egy idegenrendészeti fogdában tartózkodik.

A bevándorlási hivatal közleményében azt írta, hogy Gray megszeghetett több bevándorlási törvényt is, például azzal, hogy olyan információt terjesztett, ami megzavarhatja a köznyugalmat.

A hatóság szerint ilyen információ az, hogy Bali egy LMBT-barát hely, valamint az, hogy külföldiek a beutazási tilalom ellenére is beléphetnek az országba.

Bár Balin a legtöbben hinduk, Indonézia a világ legnagyobb muszlim többségű országa. LMBT-jogvédők évek óta küzdenek a diszkrimináció ellen. Egy Pew-kutatás szerint az indonézek mindössze 9 százaléka fogadja el a homoszexualitást.

Egy másik vád szerint a nő üzleti vízum nélkül dolgozott az országban.

Gray az újságíróknak azt mondta, hogy nem bűnös, és állítása szerint a vízuma még pár napig érvényes. Szerinte azért hurcolják meg, mert az LMBT-közösséghez tartozik és fekete.

Az indonéz hatóságok korábban fehér turistákat is kiutasítottak, mert a járvány ellenére tömeges jógázást szerveztek Balin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!