Visszafogott búcsúztatásra számíthat Trump

2021. január 19. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Január 20-án, szerdán ér véget Donald Trump négyéves elnöki ciklusa, és ekkor fogják beiktatni Joe Bident, az USA 46. elnökét. A hagyományok szerint a leköszönő elnök január 20-án a Fehér Házban szokta fogadni a következő elnököt, ahonnan együtt mennek át a Capitoliumhoz a beiktatásra.

Trump azonban kijelentette, hogy nem hajlandó fogadni Bident, és a magyar idő szerint szerdán este hatkor kezdődő beiktatási ceremónián sem fog résztvenni. A leköszönő elnök várhatón magyar idő szerint délután kettő óra után fogja elhagyni Washingtont, hogy a beiktatás alatt már floridai rezidenciáján lehessen.

Mielőtt azonban elhagyná a fővárost, egy búcsúztató ceremónián vesz majd részt a Washington határában lévő Andrews légitámaszponton, ahol az Air Force One-t is tárolják, írja a Guardian. A rendelkezésre álló sajtóinformációk szerint 21 ágyúlövés kíséretében búcsúzik majd a leköszönő elnök.

A kiküldött meghívók szerint a vendégeknek még napkelte előtt, legkésőbb helyi idő szerint negyed nyolcig, azaz háromnegyed órával a ceremónia előtt kell megérkezniük szerdán a légitámaszpontra. Az eseményre tilos lesz bevinni bármiféle lőfegyvert és robbanószert, valamint kötelező lesz a maszkviselés.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom