Tíz óra alatt 250 méter magasra mászott egy hongkongi kerekesszékes sziklamászó

2021. január 18. – 11:42

frissítve

Tíz óra alatt 250 méter magasra mászott egy hongkongi kerekesszékes sziklamászó
Laj Cse-vaj a Nina Tower oldalán – Fotó: Stringer / Imaginechina via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

250 méter magasra mászott jótékony céllal Laj Cse-vaj hongkongi kerekesszékes falmászó egy felhőkarcoló oldalán – írja a CNN. A tízórás mászással gerincsérült sorstársainak gyűjtött pénzt.

„Egészen féltem. Amikor egy hegyet mászom meg, meg tudok kapaszkodni a sziklában vagy kis lyukakban, de az üveg miatt most csak a kötélben bízhattam, amiről lógtam”

– mondta a sportoló.

A 37 éves férfi tíz éve szenvedett autóbalesetet, amiben deréktól lefelé lebénult. A baleset előtt négyszer volt Ázsia sziklamászó-bajnoka. Az elmúlt tíz évben folytatta a mászást, de már úgy, hogy a kerekesszékét egy emelőcsigás rendszerhez erősíti, és karból húzza fel magát.

A szombati mászással 5,2 millió hongkongi dollárt (200,5 millió forintot) gyűjtött össze.

„Azon gondolkoztam, hogy mi hajt még az életen kívül. Belevetettem magam, mert tudtam, van esélye, hogy még kerekesszékkel is hegyet másszak. Bizonyos szempontból elfelejtettem, hogy mozgáskorlátozott vagyok – álmodni így is tudok, és így is azt tudom csinálni, amit csak akarok”

– mondta Laj, aki a falmászás mellett motivációs előadásokat is tart.

A kötelek segítségével karból fel tudja húzni magát – Fotó: Stringer / Imaginechina via AFP
A kötelek segítségével karból fel tudja húzni magát – Fotó: Stringer / Imaginechina via AFP

Bár biztonsági aggályok miatt nem mászhatott fel a 300 méter magas Nina Tower felhőkarcoló tetejére, bízik benne, hogy sikerült átadni az üzenetét: szerinte sokan nem értik meg a mozgáskorlátozottak nehézségeit, és azt hiszik róluk, hogy gyengék és állandóan segítségre szorulnak. A mászással meg akarta mutatni, hogy csak azért, mert valaki kerekesszékben ül, nem gyenge, és igenis képes reményt nyújtani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!