Több ezren tüntettek Párizsban egy törvény ellen, ami korlátozná a rendőrök fotózását

2021. január 16. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban a Sécurité globale (globális biztonság) nevű, egyelőre csak a francia alsóházban elfogadott törvénytervezet miatt most szombaton közel 80 városban vonultak utcára az emberek. A nagy fokú felháborodást az okozza, mert a törvény egyik pontja azt mondaná ki, hogy a jövőben nem, vagy csak sokkal korlátozottabban rögzíthetik az emberek a rendőrök tevékenységét. Párizsban a koronavírus és a hóesés ellenére több ezren jelentek meg a szombat délután kettőre bejelentett tüntetésen.

Ráadásul a tüntetés előtt nem sokkal a rendőrök lekapcsoltak egy sor kamiont, ami csatlakozott volna a tüntetéshez azzal az indokkal, hogy valójában nem tüntetni akartak a kamionokkal, hanem egy illegális bulit akartak tüntetésnek álcázva tartani a részvevők – írja a Le Monde. A dolog megértéséhez szilveszterig kell visszamenni, amikor Rennes mellett egy illegális félig-meddig szabadtéri buliban közel 2500 emberen ütöttek rajta a rendőrök. A mostani tüntetés a Sécurité globale törvény tervezett korlátozásai mellett a szilveszteri buli, a tüntetők szerint rendőri túlkapásokkal súlyosbított felszámolásának is szólt.

A Sécurité globale tervezete ellen több civil jogvédő szervezet is felszólalt, köztük az Amnesty International. A törvényt a szenátusnak is jóvá kell majd hagynia, és az előzetes hírek alapján könnyen lehet, hogy finomodik majd a szövege, a szenátus több tagja is jelezte már előre, hogy pontosítani akarják a tervezet szövegét, ami tényleg elég szokatlanra sikerült, ugyanis kifejezetten azt tiltja, hogy a rendőrökről olyan felvételek készüljenek, amik alkalmasak arra, hogy rossz színben tüntessék fel őket (a megfogalmazás szerint a gonosz felhasználást tervezik tiltani).

Franciaországban közben a koronavírus is egyre komolyabb problémákat okoz, a téli turizmus bevételeinek jó részét adó sípályák februárig biztosan zárva tartanak, illetve most szombattól bevezették a minden korábbinál szigorúbb kijárási korlátozásokat, ezek értelmében este hat után nem szabad majd az utcákon tartózkodni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!